17 Nov 2011

Капитанът, който никога не отстъпва

Единственото противодействие на Неудържимия... С него стартира грандиозният план в Разград... Защитникът Димитър Десподов


Неудържимият! Помните ли го? Нападателят на Литекс Кирил Десподов. За него стана въпрос преди около два месеца, а през този период той не спира да ни изумява и да буди възхищение. Великолепните му игри обаче прескочиха Калотина. Младокът вече заби три гола...в три мача за националния отбор (последните два само преди десетина дни срещу Сърбия). По всичко личи, че за него противодействие няма.
Е, почти. Има едно момче, което може или поне има шанс да спре Кирил Десподов. Името му е Димитър Десподов. Неговият брат. Той е единственият, който е в състояние да противодейства на Неудържимия, просто защото е Непробивaемия. За наша радост няма да ни се наложи да сравняваме тези двама супер-таланти, защото те се подвизават на различни постове. Кирил е нападател, а Митко – защитник.
Димитър е роден на 22 април 1994 година в Сандански, но само защото в Кресна няма Родилен дом. Точно поради тази причина момчето приема за свое родно място именно малкото градче, известно с дефилетв си, в което преминава детството му.
С футбол започва да се занимава в Пирин 2001, когато е едва седемгодишен. Малко по-късно Митко е поканен на проби в Литекс. Качествата му не остават незабелязани още на кастинга и той оства в Града на люляците 4 години.  В един момент обаче Десподов влиза в конфликт с треньора си и почти не помирисва терен. Това буквално го влудява и той решава да си тръгне. Преминава в Локо Пловдив. Представянето му в Пловдив е впечатляващо и само след 6 месеца той получава предложение от Лудогорец. Всъщност бранителят е един от тези, с които стартира супер-проекта в Делиормана. Както е известно от няколко месеца в Разград са си поставили за цел да изградят най-добрата школа у нас. А Митко е звездата на тази школа. Той обаче не обича да говори за това. Демонстрира го на терена. Действа с разум, има поглед, предвижда събитията с няколко хода напред. Шпагатът  му е прецизен, играта с глава забележителна, пласира се чудесно. Умее да подсигури, да даде началото на атака... И е готов да умре на терена, но да свърши това, за което е излязъл. Той безспорно е един от най-добрите централни защитници у нас, а често с подобен успех се подвизава и на бека. Причината е елементарна – добре тактически подготвен е, много бърз и никога не се предава. Неслучайно в момента Митко Десподов е капитан на набор’94 и втори капитан на набор’93... Той не само носи лентата, той е лидерът, вдъхновението и сърцето на отбора си...

Явор ПИРГОВ