28 Sept 2011

Неудържимият

Наскоро националният отбор на България за родените през 1996-та година изигра своя първи мач. Едва ли резултатът и представянето на новосформирания тим под ръководството на Методи Деянов ще се помнят дълго, тъй като младите трикольори загубиха от сборен отбор на немската област Вестфалия с 1:2. Светлият лъч обаче се видя в лицето на момчето отбелязало почетното попадение за нашите. Името му е Кирил Десподов.



Хищникът в наказателното поле, неудържимият... Можем да търсим и да намерим още много метафори и определения за нападателя от школата на Литекс. И всеки един епитет и сравнение ще бъдат подходящи за него, защото той е една от големите надежди не само на оранжевите, а и на родния футбол като цяло.
Роден на 11 ноември 1996 година в Благоевград, Кирил започва да се занимава с футбол сравнително късно. Това става в школата на местния Пирин, когато момчето е навършило 11 години. Още тогава треньорите го поставят на върха на атаката, но рядко му гласуват доверие. В повечето време той се задържа на резервната скамейка, независимо, че с просто око се вижда, че притежава огромен талант. Точно поради тази причина съвсем скоро Десподов решава да потърси ново предизвикателство и място, където да се чувства желан и оценен. Така  две години по-късно той преминава в Академията на Литекс, след успешно изкарани проби. Още в първата си година с екипа на оранжевите Кирил прави фурор. Той става капитан на тима, а за 14 мача бележи рядко срещаните 45 гола. В момента благоевградчанинът е основна част от селекцията на четирикратните шампиони на България, но вече рядко играе с връстниците си. Той се подвизава при батковците, като е неизменен титуляр в Елитната юношеска група до 17 години. Заради бързината му, техниката, уменията не само да бележи, а и да дава последния пас, той нерядко е използван и на дясното крило.
Независимо обаче дали е на фланга или на върха на атаката Кирил във всеки един момент подчинява играта си на отбора. Именно това го различава от неговите любимци - Кристиано Роналдо и Неймар. Общото между тях тримата е, че са незаменими за тима, в който се подвизават, а Десподов не спира да мечтае един ден да последва португалеца и да облече екипа на клуба на сърцето си - Реал Мадрид. Току виж там си партнира с бразилеца...


Явор ПИРГОВ

No comments:

Post a Comment