16 May 2013

Сбогом, Дени! Легендите не умират!


Отиде си една емблема на Сектор Г, но той ще продължи да живее в сърцата на футболните запалянковци.
Още помня онзи августовски следобед на стадион “Лазур” в Бургас. Бяхме затворени в сектора за гости и полицаите не разрешаваха дори да излезем за вода. Светльо опита да обясни на униформения, че има момичета, които се нуждаят от тоалетна. “Не сме животни”, репликира той и моментално му щракнаха белезниците. Тогава към тях се приближи Той и съвсем хладнокръвно, с равномерен тон каза: “Не сте прав, господин полицай. Щом ще го арестувате за това, арестувайте и мен с него. Аз съм на същото мнение”. Полицаят не му обърна внимание, а продължаваше да бута задържания. “С добро ти казвам да ме вземеш и мен с него”, при което пак не бе чут. Последва канонада от юмруци. Арестуваха го, но той бе спокоен. Бе постигнал своето. Беше изпълнил вътрешния си дълг.
Него вече го няма сред нас. Младен Алексиев! Чика Дени, както го познавахме всички.
Страшните неща идват мигновено. Най-лошото никога не пита и никога не сме подготвени за него.
Дени си отиде. Бързо, в съня си. В разцвета на силите си. Но той ще продължи да живее в сърцата на приятелите си. Той е легенда. А легендите не умират!
Мнозина сигурно не са одобрявали начина му на живот, но той го живя пълноценно и така както му харесваше, а името му ще продължи да се споменава с уважение.
Една от емблемите на Сектор Г, един от създателите на движението “Кравай”, един от основателите на “ЦСКА СС Фронт”.
Дени бе отдал живота си на голямата си “червена” любов. Безумно влюбен в ЦСКА и в България, неговата слава излезе извън границите на страната. Обичаха го в Сърбия и в Румъния, където го посрещаха като герой. Опонентите му го уважаваха, защото той до последно бе Мъж на честта. Биеше се, но по правилата. Не познаваше страх и болка. Не нападаше в гръб. Никога не отстъпваше. Никога не се предаваше. Пред никой не наведе глава. Отстояваше себе си, разбиранията си и любовта си. Той винаги бе на първа линия в схватките. На “Синьото”, в “трамвай 20”, на “Армията”… За него се носеха легенди. Той роди митове. Но вече го няма.
Сега не е време за сълзи. Той не би искал да ни види тъжни. Неговите най-близки хора знаят това. И ще почетат паметта му, както той би го направил. В събота след като му кажат последно “Сбогом”, момчетата с големи “червени” сърца ще отпътуват за Белград. Той трябваше да е там, с тях и с фланелката “С Бога напред”.
Господ обаче реши друго! Прибра Дени при себе си. Обяснението е само едно. Той иска да направи свой футболен отбор и му трябват истински фенове. Има ги. Дени се присъедини към Петела, Фильо, Шмиргела, Моркова, Чико…
Там те ще продължават да развяват знамената, но ние ще знаем, че душите им ще бъдат винаги сред нас.
Дени, кажи им, че не сме ги забравили! А ти ще ни липсваш, приятелю! Сбогом! Почивай в мир!

Явор Пиргов

10 comments:

 1. Нека почива у миру! ЛЕГЕНДЕ ЖИВЕ ВЕЧНО!
  Поздрав из Београда! Видимо се у суботу на дербију!
  Партизан-ЦСКА

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Левскар съм но се познавахме с Дени покрай сбирките на "родолюбивите Българи"ПОЧИВАЙ В МИР

  ReplyDelete
 4. Deni brate,
  pocivaj u miru!
  Laca, Krusevac

  ReplyDelete
 5. I koe mu e legendarnoto deba? To togaa i az sum legenda..basi, pi6ete za nqkuv obiknoven piqnica takiva slova, vse edno se e bil za osvobojdenieto na Bulgariq, a kato gledam pi4a e bil nqkuv piqnica i izpadnal 4ovek, meko kazano...i az sum fen, i az podkrepqm otbora si dokrai ama .. abe da vi imam predstavite za LEGENDARNOST !!! Ina4e da po4iva v mir, 4oveka...ama legenda?! Aide osuznaite se be deba..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Е точно това ми е мнението и за Гунди! Просто пияница убиец и футболист който по стечение на обстоятелствата умира трагично и става легенда!
   Почивай в мир Дени!

   Delete
 6. Зa товa цял живот ще си aнонимник ....Левскaр съм до живот ,но товa е достойно зa поклон!!!

  ReplyDelete
 7. на майка ти в уцтата анонумно копеле ! дени е легенда ! До последно се е бил за свояа отбор !да го духаш !

  ReplyDelete
 8. what happend to danny? he was good bloke. old school never dies.

  ReplyDelete
 9. Здравейте,
  Моето име е ROBBI от Cirebon Jawa Barat Индонезия, бих искал да благодаря на майка Алисия Раду, че ми помогна да получа добър заем, след като претърпях много в ръцете на фалшиви онлайн кредитори, които ме измамят да печеля пари, без да ми предлагат заем имах нужда от заем през последните три години, за да започна собствен бизнес в град Киребон, където живеех, и аз паднах в ръцете на фалшива компания в Турция, която ме беше измамила и не ми предложи заем. и аз съм много разочарован, защото загубих всичките си пари за фалшива компания в Турция, защото го дължа на банката ми и на приятелите ми и нямам никой, който да бяга, докато един ден вярва, че един мой приятел нарече Сити Амина, след като прочете че е получила заем от майка Алисия Раду, така че трябваше да се свържа с Сити Амина и тя ми каза и ме убеди да се свържа с майка Алисия Раду, че е добра майка и трябваше да събера кураж и се свързах с майка Алисия Раду и аз бяхме изненадани от моя кредит, обработен и одобрен, и в рамките на 3 часа заемът ми беше прехвърлен по сметката ми и съм много изненадан, че това е чудо и трябва да свидетелствам за добрата работа на майка Алисия Раду
  така че ще съвет всеки, който се нуждае от заем, за да се свърже с майката Алисия Раду email: (aliciaradu260@gmail.com) и аз ви уверявам, че ще свидетелствате както аз съм направил и можете също да се свържете с мен за повече информация за майката Алисия Раду ми имейл : (robbi5868@gmail.com) и все още можете да се свържете със Siti Aminah, който ме запозна с майката Алисия Раду по електронна поща: (sitiaminah6749@gmail.com)
  може Бог да продължи да благославя и да обича любовта на майката Алисия Раду да промени финансовия ми живот

  ReplyDelete