13 Jun 2013

Кой, защо и как пречи на сделката за ЦСКА

Алчност, интриги и страх опитват да откажат Гриша Ганчев от стъпването му на “Армията”




“Гриша Ганчев не трябва да влиза в ЦСКА”, това е мотото, под което са се обединили някои от ключовите фигури в българския футбол, като за постигането на целта си са впрегнали целия си наличен ресурс.
Сега ще извадим наяве техните имена и подбуди. Групата от “доброжелатели” вече спокойно можем да наречем “Вълкът и седемте козлета”. Става въпрос за президента на БФС Борислав Михайлов, неговата дясна ръка Атанас Фурнаджиев, членът на Изпълкома Наско Сираков, който по всичко личи, че е и “мозъкът” на операцията, бизнесменът Стойне Манолов, мениджърът Лъчезар Танев, собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев, а за най-голямо съжаление в удобни техни, макар и “безгласни” помагачи се превръщат Емил Костадинов и Георги Илиев – Майкъла.

КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ СИЛЕН ЦСКА?

Ето тук е разковничето на операцията “Гриша Ганчев далеч от ЦСКА”. Ясно е, че с влизането в Борисовата градина на бизнесменът от Микре, доминацията на Лудогорец остава в историята, а на “Герена” вероятността да слушат “Синя тишина” по повод 100-годишнината е огромна. Именно поради тази причина Сираков и Домусчиев са готови да хвърлят всичките си усилия във възпрепятстването на сделката, защото след това битката на футболния терен ще много по-трудна. На тяхна страна е и президентът на БФС Борислав Михайлов. За никой не е тайна, че бившият капитан на националния отбор е във война с Христо Стоичков. До този момент, като наставник на Литекс Камата можеше да използва само името и характера си в тази битка, но при сделка между Ганчев и “Титан”, то той зад себе си вече получава и сериозна армия и ресурс. Част от нея вчера го посрещна на “Армията”.


КОИ СА ИНСТРУМЕНТИТЕ?

След като изкарахме “на светло” имената на инициаторите на възпрепятстването на сделката е редно да оповестим и техните изпълнители. Главна роля в момента играе вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. Това е същият началник, който в качеството си на официално лице, заемащо висок, ръководен пост в последните две години си позволи нееднократно да отправя безпочвени и недоказани нападки по адрес на “червените”. Припомняме, че именно той заяви, че “ЦСКА е параван за черно тото”. Отново той бе в основата да не бъде разрешено на наказаните за допинг футболисти да вземат участие в мачове, след изтичане на санкцията им. Отново той бе в епицентъра на събитията, когато трябваше да се решават казусите “Анисе” и “Платини”, като тогава неофициално от БФС поставяха ултиматуми към ЦСКА: “Платете на Лъчо Танев и ще оправим играчите”.
Сега Фурнаджиев е във вихъра си. Той се изцепи, че при евентуално сливане на Литекс и ЦСКА, клубът остава извън Европа за срок от 5 години. Подобна санкция в правилника на УЕФА обаче няма. Там се споменават 3 години! И всъщност не касае “армейците”.
Ето какво се казва в разпоредбите на европейската футболна централа или по-точно в Чл. 12, ал. 2 от Лицензионния правилник на УЕФА (изд. 2010 и 2012 г.):
The membership and the contractual relationship (if any) must have lasted – at the start of the licence season – for at least three consecutive years. Any alteration to the club’s legal form or company structure (including, for example, changing its headquarters, name or club colours, or transferring stakeholdings between different clubs) DURING THIS PERIOD in order to facilitate its qualification on sporting merit and/or its receipt of a licence to the detriment of the integrity of a competition is deemed as an interruption of membership.
Ако на г-н Фурнаджиев чуждите езици са му трудни, можем да помогнем с превода. Направи го Георги Градев. Адвокат по международно право, който обясни:
Ключовият момент тук е дали клубът вече е бил член на БФС в продължение на 3 години, или не, преди да промени правната си форма. С други думи този член НЕ се отнася до клуб като Литекс, който променя правната форма на клуба (седалище, име, клубни цветове и т.н.) през 2013 г., след като вече е бил член на БФС в продължение на повече от 3 год. преди да се извърши тази промяна! Т.е. новият ЦСКА 1923 може да получи лиценз за УЕФА още следващата година, дори и това да е Литекс със сменено седалище, име, клубни цветове и т.н.
В този контекст можем да зададем на г-н Фурнаджиев въпроса: Металик Сопот, чиито лиценз използва Ботев (Пд) към 31 май тази година има ли 3 години?
Всъщност вицепрезидентът на Централата не спира да се изявява като абсолютен лаик в медиините си изяви. Напоследък той често използва фразите “финансов феърплей” и “лицензионни критерии”, като го прави ни в клин, ни в ръкав, тъй като при този казус не става въпрос за лицензиране, а за нов клуб.

КЪДЕ СА СТОЙНЕ, ЕМО И МАЙКЪЛА В СХЕМАТА?

Ще започнем отзад напред, но преди това нека зададем един въпрос: Не е ли жалко и срамно Георги Градев, който е израснал на “Герена” да помага на ЦСКА, а тези тримата уж “червени” само да пречат?
Георги Илиев обяви вече, че влизането на Гриша Ганчев в ЦСКА е негова сбъдната мечта и той определено не е от групата на Вълка и седемте козлета. Проблемът при него е, че не е сигурен дали ще запази поста си на “Армията” и именно поради тази причина не спира да разпространява мнение: “Не съм сигурен, че ще ни има”. Това обаче са бели кахъри.
Много по-голяма е ролята на Стойне Манолов, който не спира да се титулува “известен привърженик на ЦСКА”, но в случая е заинтересована страна. Ако “армейците” в сегашния си вид обявят фалит и клубът се преструктурира, сливайки се с Литекс, то тогава собственикът на комплекс “Царско село” ще загуби сериозни комисионни, които чака от няколко дела, които негови близки хора водят с “армейците”.
Емил Костадинов? Той също се превръща в маша в ръцете на групата “Не на Гришата в ЦСКА”, като не застава на страната на клубните интереси, а подържа мнението на колегите си от Изпълкома, които не спират да правят опити да откажат бизнесмена с невярна информация. Има и още нещо! Костадинов не може да преболедува онези 600 хиляди евро, които приятелката му Паунич загуби в дело срещу Радостин Василев, Калинков и Борис Колев! А при влизане на Ганчев на “Армията” Емил съвсем може да забрави да води в ЦСКА прототипите на Да Коща, Морац, Ландзаат и сие…


КАКВО СТАВА АКО ГРИША ГАНЧЕВ СЕ ОТКАЖЕ?

Ако Гриша Ганчев се откаже от сделката, то резултатът за ЦСКА е само един – фалит. Настоящите собственици вече са категорични, че нямат сили да издържат клуба и да покриват наложащите плащания. Именно поради тази причина са готови на момента да преотстъпят на родения в село Микре бизнесмен – футболисти, договор за базите, историята, марката. По време на преговорите са заявили, че дори са склонни да помагат на клуба само като рекламодатели, а вече нямат никакви претенции към ръководни постове.
Именно поради тази причина се обмисля варианта “Титан” да оттегли вътрешнофирмените заеми и тогава задълженията на ЦСКА няма да надхвърлят 10 милиона лева и отново ще има шанс Ганчев да се заеме с издръжката и управлението.


PS: Напук на всички, които не искат тази сделка да стане – тя ще стане!

Явор Пиргов

No comments:

Post a Comment