22 Jul 2011

ШЕНГЕН ЛИ? SORRY, ИЗЧАКАЙТЕ!

Още преди публикуването на петия мониторингов доклад на ЕК за България и Румъния беше ясно какво ще се случи. Премиерът ще казва, че е успех, опозицията – че е провал. Както и стана. Затова в подобни случаи е препоръчително да се чете западната преса по въпроса. А тя казва: „Виж какво няма в доклада”.



Онова, което всички отбелязват, само ние не искаме да видим е, че във въпросния доклад няма и дума за присъединяването ни към Шенгенското пространство. И са единни, че България и Румъния продължават да не изпълняват критериите за реформи в съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. А това очевидно е крайъгълният камък при решението за присъединяването ни към Шенген.
И докато в България мълчим като риби по темата, дори Ню Йорк Таймс отвъд океана отбелязва, че докладът е по-критичен от миналогодишния. Още, че този доклад е решаващ за присъединяването ни към Шенгенското пространство. А ние се радваме, че бил конкретен и ясен. Такъв е, защото на Европа й писна да ни показва проблемите на дипломатичен език.
Както знаят паметливите, миналата година вдигнахме голям шум, че ще бъдем приети в Шенген през март тази година, но Германия, Франция и Холандия възразиха категорично, заради проблемите с корупцията. През есента предстои вътрешните министри от ЕС да обсъдят нов план за присъединяване на България и Румъния.
"След последния доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния приемането на двете страни в Шенгенското пространство трябва да се отложи" – направо си казва швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг".
Да, но сме технически изцяло готови - репликира премиерът Борисов. Технически може би, но не и политически. Защото корупцията и престъпността не намаляват, авторитетът на съдебната ни система продължава да е на дъното на общественото доверие, а композицията на реформите продължава да боксува въпреки „силната политическа воля на правителството”.
Та без значение как нашите политици четат евангелието от Брюксел, засега оттам просто ни казват: „Шенген ли? Sorry, още сте в списъка на чакащите”. Малко утешение е, че и братята румънци са на този хал.


Евгени ПЕТРОВ. blitz.bg

No comments:

Post a Comment