23 Jul 2011

Пробойни в синия кораб колкото щеш

"Селекцията в Левски свърши", заяви мениджърът на сините Георги Иванов след завръщането на тима от подготвителния лагер в Австрия. А това лято трансферите на "Герена" бяха доста. За да се гони задължителното влизане в групите на Лига Европа, Левски взе цели осем нови футболисти - Александър Башлиев, Фредрик Рисп, Орлин Старокин, Симеон Райков, Тодор Христов, Иван Цветков, Тони Калво и Сьорд Арс. На "Герена" заздравиха всички линии. Дали обаче това ще ги направи по-силен тим. 
Кратък анализ на тима по-линии показва, че въпреки многото покупки Левски бележи отстъпление в някои от звената.



ВРАТАРСКИЯТ ПОСТ

През целия изминал сезон на "Герена" се чудеха кой да е номер едно. Като титуляр стартира Георги Петков, след това мястото му бе заето от Божидар Митрев. Доверие бе гласувано и на Кирил Акалски. В крайна сметка след първия двубой от пролетта на вратата "захапа" Пламен Илиев. 20-годишният играч ще бъде титуляр през този сезон, въпреки че показа колебливи намеси по време на контролите. Куриозното е, че единствено Божидар Митрев не пусна гол в подготовката, но той отново ще бъде резерва.




ЗАЩИТАТА

През лятото Георги Иванов привлече трима защитници - Александър Башлиев, Орлин Старокин и подписалия вчера Фредрик Рисп. Башлиев направи добро впечатление в контролите, но по всичко личи, че няма да е титуляр, тъй като дясната зона на отбраната е запазена територия за холандеца Дъстли Мулдер. В центъра на защитата Йордан Милиев и Иво Иванов оставяха огромни пространства помежду си и Левски страдаше в спарингите. Поради тази причина бе взет Фредрик Рисп. Шведът може и да е класен играч, но със сигурност ще му трябва време да изгради синхрон с бъдещия си партньор. Това най-вероятно ще бъде Милиев, тъй като Иванов продължава да допуска елементарни грешки. И докато вдясно на отбраната нещата са добри, а в центъра изглежда, че ще се подобрят, то не така стоят те в лявата зона. В последните години титуляр за Левски бе Веселин Минев. Оказа се, че играчът, който стана известен с безумните си фаулове, е тежал на мястото си. До момента Орлин Старокин е пълно разочарование. Не е стабилен в защита, включва се често в атака, но след това не смогва да покрие зоната си, трудно изнася топката и често бърка при пасовете. Засега е на нивото на Марко Видович, а това никак не е добре. Така че Левски ще бере ядове вляво.



ХАЛФОВАТА ЛИНИЯ

Това трябва да е най-силното звено на Левски. Владимир Гаджев и Сержиньо Грийн са солидна двойка в центъра на полузащитата. В тази зона Георги Иванов ще може дори да ротира успешно състезателите. Сините разполагат с Даниел Димов, Мариян Огнянов и Христо Йовов.
Привличането на Тони Калво бе повече от необходимо. Левски дълго се оглеждаше за играч на десния фланг и най-накрая намери научен футболист, който е с отлична визитка. Юношата на Барселона може да реши проблемите на тима в тази зона. Ако се представя така, както го е правил в предишния си тим Арис, Калво ще прави разликата между Левски и останалите отбори в А група. Сините трябва да се молят да му тръгне играта, а не да се повтори гафа с Андвеле Слори. Иначе със сигурност Калво е амбициран да се изяви, след като през пролетта е изиграл само три мача за Парма. И докато с трансфера му проблемите вдясно изглеждат решени, то по другия фланг нещата стоят, както в защита. Сините купиха две леви крила, но... така и не успяват да заменят Жоазиньо. През пролетта не се получи с Жанвион Юлу-Матондо и Марко Видович, сега е на път да се получи същото с Тодор Христов и Симеон Райков. Взетият от Берое Христов не показа в контролите, че на този етап става за титуляр. Рядко успяваше да преодолее съперник, не записа нито една асистенция, не вкара и гол. Симеон Райков показва качества, но крачката от Ботев Враца до Левски е голяма. Бившият шампион по билярд по-скоро ще се появява в игра срещу непретенциозни съперници в родната А група. Така нищо чудно по левия фланг Гонзо да залага на капитана Христо Йовов. Зад нападателя Иванов също има доста опции - Дарко Тасевски (ако остане) и представилия се отлично в контролите Иван Цветков. Благоевградчанинът бележи и голове, което е плюс за тима.



НАПАДЕНИЕТО

Да замениш играч, вкарал 37 гола в 39 мача, никак не е лесно. Нападението на Левски след Гара Дембеле няма да е същото. Сините избраха за негов заместник Сьорд Арс. Холандецът има във визитката си една камара голове в холандската Втора дивизия. Със сигурност той е школуван футболист с точен завършващ удар, но у Гара имаше и нещо друго. Французинът умееше да заразява колегите с борбеността си, гонеше безнадеждни топки, преследваше докрай съперниците си. Можеше сам да изработи положение, докато Арс е типичният консуматор, който чака удобна топка в наказателното поле. Лошото е, че на този етап холандецът няма алтернатива. Другият, който може да играе на върха на атаката, е Иван Цветков. Сините решиха да продадат Исмаил Иса, но не взеха негов заместник.


Янаки ДИМИТРОВ, в-к "Тема Спорт"

No comments:

Post a Comment