23 Jul 2011

Страж пред портата

Наскоро в рубриката "Скаут" представихме две момчета от набор'94 на Славия, които са в основата на труднопробиваемия ариергард на белите - Юлиан Ганчев и Юлиан Арсов. Заслугата обаче не е само тяхна. Те са част от един великолепно сработен механизъм, който започва от вратаря Георги Ковачев...



Помните ли онзи филм за Втората световна война "Враг пред портата", в който се разказваше как снайперистът Василий Зайцев брани постъпите към своите. Хладнокръвен, със страхотни способности, той изнервяше докрай съперника и в крайна сметка го побеждаваше. Така прави и Ковачев. С невероятните си рефлекси и спасявания, младокът неведнъж е докарвал до истерия нападателите на противника, а след това за опонентът не е оставало нищо друго освен да стисне ръката на "стража пред портата" на Славия и да признае превъзходството му.
Ковачев е роден 28 януари 1994 година в София. В първите години от детството му той се увлича повече по бойните изкуства и се занимава именно с тях. Постепенно обаче момчето сменя кумирите. Той спира да се възхищава на рисувани герои като Косатенурките Нинджа и открива кумири в реалния живот. Те обаче не са Джет Ли и Джеки Чан, а великолепния вратар на Реал Мадрид Икер Касияс. Испанецът, макар и косвено има огромна заслуга Ковачев да се насочи към футбола. Така, когато е на десет години той започва да тренира в Локомотив 101. Постът му е избран още на първото занимание. Треньорът го пита "Какъв искаш да играеш", а момчето без колебание отсича: "Вратар"... Като Сан Икер, разбира се.
Година по-късно всички са убедени, че Георги е направил верния избор. Той играе не само за отбора на своята възраст, а помага и на батковците от наборите 93 и 92. В края на сезон 2007-2008 Локо завършва сезона с два изключително трудни мача срещу Левски и Славия. От сините губят с минималното 0:1 на "Герена", а Ковачев прави изключителен двубой, след чиито край от синьото ръководство го канят да премине в школата на гранда. Той решава да мисли за трансфер след окончателния край на сезона, а той е изключителен за Георги и съотборниците му. Срещу Славия те изиграват феноменален мач и в последната минута водят с 1:0, когато тимът от "Овча купел" получава правото да изпълнява дузпа. Под рамката обаче железничарите имат невероятен страж, който отрзаява удара и узаконява победата на своите. След последния съдийски сигнал няма кой да спре хората от щаба на Славия. Те са категорични - "Ще вземем този вратар". Следват няколкодневни преговори и убеждаване. В крайна сметка през 2008-ма Ковачев се озовава в отбора с най-добра база за детско-юношески футбол в София.
Първата му година не е от най-силните, но причината са няколкото последователни контузии. Хората обаче са казали, че това, което не те убива, те прави по-силен. Тежките моменти помагат на Георги да израстне още повече и вече две години, младокът е един от най-силните футболисти на Славия, който със спасяванията си е способен да изкара извън равновесие всеки нападател.


Явор ПИРГОВ

No comments:

Post a Comment