28 May 2011

Сюрреалистичният Левски

Левски е най-титулуваният и най-успешен български отбор! Безспорно! Но само ако погледнем сините през очите на сюрреалиста. Нали ги знаете онези художници, които използват всевъзможни цветове и фигури в опит да освободят разума и да повлияят на подсъзнанието на аудиторията. В случая нашият Салвадор Дали се казва Георги Иванов - Гонзо.



Благодарение на легендарния нападател отборът на половин България за втора поредна година се окичи с...калъфките. Пловдивчанинът обаче е доволен от работата си и явно е горд от себе си. Усетил дюдюкането на публиката, той реши да изхвърли четката (Ясен Петров) и да продължи сам напред.
"Ако догодина не станем първи, си тръгвам", отсече Гонзо. Ами то сигурно и Кольо Спасов (нищо лично) е готов да води Реал Мадрид и ако за една година Белия балет не изпревари Барса, ще си подаде оставката. То едва ли ма нужда и да си я подава, защото шефовете сами ще го изхвърлят. Така ще стане и с Гонзо. Догодина по това време ако на гърдите му няма златен медал, никой няма да го чака сам да пише молба за напускане... Защо обаче трябва да чакаме 12 месеца? Иванов вече показа, че не става за този пост. Всъщност той трудно се справя на почти всеки пост. До този момент обаче имаше зад чии гръб да се крие и с кой да си мие ръцете. А сега? Кой ще замени Ясен Петров на топа на устата. Някой от помощниците? Масажистите? Доктора? Или феновете... В последно време без да са "уволнени" привържениците на Левски сами се отеглиха от стадиона. Благодарение на Гонзо!
На "Герена" бе тихо и някак потискащо. И то в дните, когато клубът празнуваше своята 97 годишнина.
На връх празника, в мач без значение сините удариха Академик София с 3:0. Гледката на празните трибуни на стадион "Славия" бе ужасяваща за всеки левскар.
Но точно след въпросната футболна среща "дългоочакваната" новина почти стана факт - Георги Иванов ще бъде новият старши треньор на вицешампионите през следващия сезон. Макар и без официално обявяване, сегашният спортен директор сам намекна за смяната в постовете си, а Ясен Петров кротко стоеше зад него на скамейката и не смееше да гъкне. Няколко дни по-късно, срещу Монтана (пак 3:0 и пак без еуфория) рокадата бе обявена публично. За Ясен нямаше нито плакет, нито благодарности. Гонзо се бе погрижил за това. Джанини бе виновникът за всичко.
До тук добре, но след два сезона пълни с неспиращи издънки, нима това е самата истина и най-доброто решение за бъдещето на отбора ?
След края на миналия шампионат мнозина от феновете обвиняваха Тодор Батков за несполуките на любимия им тим, но добър-лош собственикът осигури нужните средства за нови попълнения на спортно-техническия щаб с цел да се гонят дубъл и добро представяне в Лига Европа. Спор няма, Гонзо докара и класни играчи - Дембеле, Илиев, Грийн и Мюлдер, но какво да кажем за "ювелирните му попълнения" - Матондо и Слори? От всичките поставени цели Левски се представи на ниво само вевротурнирите, като победи класни съпреници - АИК, Гент, Спортинг и изпусна нелепо новия шампион на Франция Лил.
След като директорът получи пълен картбланш да върши каквото сметне за добро и за пореден път не оправда гласуваното му доверие, трябва ли да провали и трети сезон? Това вече ще дойде в повече на верните привърженици на клуба.
Откакто Наско Сираков е аут от синия лагер, на "Герена" не се работи в перспектива, а нито Боримиров, нито Иванов направиха нещо повече от това да работят ден за ден.
А така няма как да стане. Само 24 часа преди последния мач за сезона, Левски не си бе осигурил нов футболист (въпреки типичните и добре познати батковизми, с които Адвоката се бие в гърдите, че четирима нови са вече сигурни), а и не знае с кой ще се раздели. Само допреди 3 дни единственият ясен (освен Ясен) напускащ бе Александър Александров, което само по себе си е смешно.
Наскоро Гонзо обяви, че се възхищавал от работата на Сър Алекс. И с право. Но великият шотландец не решава в последния момент дали да пенсионира Ван дер Сар или да предложи на един от капитаните си (Гигс) нов договор.
Директорът- треньор все още чака Йовов да каже "да" или "не". Гарата е почти продаден, но току виж останал отново...
Всичките тези въпроси трябваше да имат отговор още след загубата от ЦСКА, когато на практика бе загубено първенството, а не да се чака последния момент.
Каквато и селекция да бъде направена през летния трансферен прозорец, Левски едва ли ще вдигне нивото си в сравнение с предишните два сезона. Това може да стане само, ако се намери изцяло нов спортно-технически щаб с желание за къртовски труд, а не за влизане в разпри на дребо с клубни легенди и бивши величия. В това Гонзо доказа, че няма равен, но в другото...

Йордан АНАНИЕВ

No comments:

Post a Comment