24 Apr 2012

Оцелели


Преди няколко месеца те бяха в „оня списък“ на Дуци, а сега водят ЦСКА към титлата...


Помните ли какво си пожелаваха на „Армията“ в дните около Нова година? Шампионска титла с разлика, мачове от 21:45, срещи с най-големите... В ролята на Дядо Коледа тогава влезе сладкодумният Драголюб Симонович, за който не бе проблем след 2-3 крушовици да „доведе“ в Борисовата градина Меси и Роналдо в пакет... За да освободи място на звездните си нови попълнения сърбинът изготви смисък с ненужни... Без дори да му трепне ръката Дуци зачеркна близо 10 човека... В крайна сметка обаче се оказа, че единственият смислен етикет с надпис „Негоден“ е за... самия Симонович. Него вече го няма, а програмата му „Шампионска титла“ следва Стойчо Младенов, като сред най-верните му помощници са петима от доскор низвергнатите... Ето ги и тях:


Антон Карачанаков

Страшен чешит, перде. И Дуци го харесваше, защото първо говори, а после мисли (евентуално), но за футбол не го броеше сред живите. Присъдата бе категорична: Да се обиграе нейде година-две, пък ще видим. Да, но звездите от Удинезе не дойдоха и Тони хвана ръка.
Знае, че няма какво да губи, а само да спечели. Радва се на всеки един ден в ЦСКА (нищо, че е фен на Пирин, а е израстнал в левскарско семейство). Много е бърз, техничен, притежава добър дрибъл. Като го гледаш – комар отвсякъде, не прилича на футболист. Ама с тези 60 кила няма спирка. И най-важното е, че вярва в себе си, в качествата си. През пролетта отбеляза 4 гола – срещу Локо София, Локо Пд, Берое (победен), Светкавица...
Не е лошо Дуци да следи изявите му, че един ден, като излезе от нелегалност, със сигурност ще му се налага да отговаря на въпроси свързани с момчето от Ново Делчево.
Предупреждаваме, че изказвания как той го е открил ще се приемат за поредната лъжа.

Станислав Костов

Костов е изключително поливалентен футболист – не може да играе само като вратар. Той направи така, че да се говори за него още в края на изминалия сезон. Възползва се максимално от възможността, която му бе дадена, вкара и първия си гол за ЦСКА.Това се случи при победата с 4:0 над Академик София, а Костов бе избран за Играч на 30-ти кръг. След това дойде зациклянето, а роденият на 2 октомври 1991 година в Благоевград младок трудно дори си помисляше за титулярно място, където спора бе между Зику, Мораес, Платини, Нелсън, Делев... Четирима от тях си тръгнаха, но това не означаваше, че Слави ще получи шанс. Дуци написа с едри букви името му на листа, който трябваше да отиде в канцелариите за оформяне на документите за освобождаване. Не смееха да му го кажат. Знаеха, че момчето е чувствително и трудно ще го приеме. И добре, че му го спестиха. Сега Симонович го няма, а Костов донесе 6 точки на червените с победни голове в Севлиево и на „Овча купел“.


Ангел Грънчов

За това, което преживя в последните месеци родения на 16 октомври 1992 в  Елин Пелин юноша на ЦСКА книга може да се напише. Гониха го, връщаха го... Един ден тренираше с Академик София, на следващия го пращаха във Видин, на третия го връщаха да попълва бройката при двустранните игри. Той обаче стискаше зъби и чакаше своя шанс. И през ум не му минаваше да избухне (както го направи в ДЮШ) и да си събере багажа. Вече бе решил. Остава в ЦСКА. Отказа на Левски и Литекс, изкара успешни проби в Нотингам, но в крайна сметка до трансфер не се стига.
На „Червено знаме“ бе известен като „Новия Иван Иванов“ (прякорът му лепна настоящият вратар на Видима Ивайло Василев), но това не му помогна особено в първия отбор. Дуци Симонович бе категоричен, че в конкуренцията на Хадад, Коце Стоянов, възстановяващият се Апостол Попов и очакваните попълнения, Грънчов няма шанс и за него е по-добре да си търси щастието на друго място. Фортуна обаче целуна младока. Той заигра „на пожар“ и скоро пасна като дялан камък. Благодарение на взаимодействието му с Крачунов армейците вече 7 мача не са допуснали гол, а дебютното му в елита попадение даде начало на успеха над Калиакра. Онзи гол бе за феновете, за Тошко Янчев, Благой Макенджиев, за Костадин Стоянов, който винаги му е повтарял: „ Малък, недей да бързаш, недей да се притесняваш...
Дуци, ти с какво му помогна?

Румен Трифонов

На 13 годишна възраст пристигна в ЦСКА от Ботев Козлодуй. На 14 Динко Димитров го обвини, че е „продал“ мач с Левски и го смени в първата минута. На 15 Динко вече го нямаше, а Румен хвана окото на скаутите на Барселона. На 17 подписа професионален договор с червените с благословията на Стойчо Младенов. Последва дълго странство – Конелиано, Спартка Варна, Вихрен Сандански, проби в Беларус, скъсани коленни връзки, почти окачи обувките на пирона и бе стегнал куфарите за Испания, да си търси работа, за да дойде възраждането в Миньор и завръщането в Борисовата градина...
На „Армията“ Трифонов ще се запомни с гола срещу Черноморец, уникалното попадение срещу Клифтънвил, изработената дузпа срещу Литекс в мача за Суперкупата... През настоящия сезон левият бек е сред най-успешните играчи на армейците. Статистиката сочи, че единственият мач, в който Румен е взел участие, а червените са загубили точки е при домакинството на Лудогорец. При провалите срещу Славия (1:2), Черно море (0:0), Ботев Враца (2:2), Черноморец (0:2), той не е на терена. Нормално, повечето от тези срещи са във времето, когато в ЦСКА се разпореждаше Симонович.
За Дуци и съветниците му КПД-то на Трифонов не бе показателно и те твърдо зачеркнаха играча, като всячески опитваха да сломят психиката му. Той обаче оцеля (за разлика от сърбина) и нищо чудно дори да получи предложениеза удължаване на изтичащия договор.

Тодор Янчев

Гаврата с него бе нечувана. Сърбинът, който влиза в Топ 5 на най-несполучливите трансфери в ЦСКА и в Топ 3 на най-несъстоятелните треньори на „Армията“ пожела да пенсионира Капитана още преди Нова година. С основание се промъкнаха дори слухове, че с допингскандала Дуци опитва да разчисти сметките си с Тошко и Румен, които бяха като трън в очите му. Дано, обаче там, където е сега Симонович да има българска телевизия и интернет. Ей, така да види как двамата водят отбора напред, а Стойчо Младенов прави чудеса с тези, които той бе на път да затрие...
PS: Останлите имена в списъка на Симонович бяха: Благой Макенджиев, Мартин Дечев, Александър Якимов. Те не са казали последната си дума, но като знаем качествата на Дуци не бихме ги отписали.

Явор Пиргов
7 дни спорт

No comments:

Post a Comment