29 Dec 2011

Егати напрегнатата година

Каква бе 2011-та за ЦСКА....


Януари
Часове след настъпването на 2011-та на „Армията“ командваха: „Нека глупостите започнат сега!“. Всичко, което си бяха пожелали червените фенове отиде по дяволите и в Борисовата градина на власт дойдоха хаосът, неразбориите, интригите. Първият опит за чупене на глупомера и превъртане на тъпомера бе епизод 385 от сапунката „Трансферът на Спас Делев“.
Бързакът от Ключ, Ракетата от Благоевградско, Изстребителят от Пирин е поводът за избухването на войната между руския Волга (преди месец са отказани 700 хиляди евро от този клуб) и три останали анонимни турски отбора. В крайна сметка президентът Димитър Борисов (все още не са излезли кръвните му проби) обяви пред обществеността, че трансферът е сигурен, тъй като всичко е уредено и сумата удволетворява ръководство. Цената този път е 120 хиляди евро. Май има грешка. Не стана ясно дали ФК Волга ще купува национален състезател на България или от ЦСКА искат да си купят Волга (руска лимузина).
Оказа се обаче, че в Борисовата градина не всички са си загубили акъла и до сделка не се стигна. Костадинов започна да губи доверието на шефовете.
Февруари
Димитър Пенев напусна любимия си ресторант в Горубляне, но вместо към механата в Мировяне отпраши към... Канарските острови, за да урежда нов играч за ЦСКА. Поводът за пътуването на Пената бе халфът на Хирона Маркос Тебар Рамиро, който преди година бе преминал във втородивизионния клуб, напускайки родния си Реал Мадрид за трансферната сума от... 100 евро.
Не е ясно как са протекли водените от Стратега преговори, но в края на месеца без Рамиро армейците отупаха Левски на „Герена“. От МВР пък решиха, че шоуто е прекалено грандиозно за евтините билети за сектор „Г“ и „помолиха“ феновете на ЦСКА да напуснат, като вежливо си служеха с палките.

Март
Ясен Петров призна: „ЦСКА ми счупи зъбите“, а Кольо Гилъна призова: „Спрете гаврата с ЦСКА“. По това време Милен Радуканов отсече, че той командвал парада на „Армията“. Що речи!? Червените глътнаха вода във Варна. Доскорошният преводач падна за сефте, но змиите вече съскаха... Какво стана с парада?
Април
Радуканов тотално отписа италианците. Мамма миа, чао рагаци. Дните на Грило и Акуаро бяха преброени. Дали Шеридън, от който вече всички бяха вдигнали ръце нямаше да ги изпревари при събирането на багажа. На армейците им трябваше повече от половин година, за да разберат, че от 6-7 месеца плащат около 150 хиляди лева на месец за онзи, който клати гората.
Заковаха цена от 1 милион евро на Делев. Волга, волга, ама тунингована.
ЦСКА взе „Армията“. Взе, но има да дава, а началниците са отсъствали от училище по време на уроците по „изваждане“. Сагата продължава. Ще се видим пак след половин година.
Лупи съди ЦСКА. Томов си иска 10 бона заплата, която сам не си е платил. Тъпомера влиза в червено.
Май
Скай Спортс”: Спас Делев струва 3.5 милиона паунда.
Ако заиграе във Висшата лига цената му ще стане 17 милиона паунда. А какво стана с Волгата?
В Перник се заканиха, че ЦСКА „пак ще яде винкело“. Изядоха го, но само част от феновете. Недоволните от управлението на „Титан“ имаха „среща“ с „бързио влак“ с машинист Калоян Боксьора.
В крайна сметка червените грабнаха купата, а Кралете на боклука обещаха да дадат солидни премии...ама друг път.
Юни
Голямата кошница беше извадена. Червените тръгнаха на пазар. Голяма далавера, голямо нещо. На никой обаче не му пукаше, че у нас армейците не дължаха пари само на Борусия Лесичери и на Данчо Лечков (той не е съгласен, но блажени са вярващите). Не плащат, ама иначе купуват. Дето се казва – куче влачи рейс.
И словенско дете-чудо дойде в Борисовата градина. За 70 хиляди. Хайде на бас, че след 4-5 месеца ще си тръгне с етикет „негоден“.
Юли
Рома дава 2 милиона евро за Бандата. Ама на Оушън ли? Господ си знае работата. До трансфер не се стигна. Току-виж Рим се събуди в пламъци. Анибале, Анибале...
Нова серия от „Трансфера на Спас Делев“. Искат го турци. Дават половин милион. ЦСКА иска милион и малко плюс процент от следващ трансфер. Съгласни са. Гърнето лакомо отваря гърло. Иска да прибере повече. Прави си устата за още 400 бона. Сделката се разсъхва.
Костадинов си тръгна от ЦСКА. Мето Деянов и Гошо Георгиев също. В бардака място за мъже няма.
Спас вече не излиза от вкъщи без поне два диска със свои мачове в джоба, а пред медиите говори за любов. Направо да се разплачеш. Накрая се изпусна. „Може да не се върна от лагера в Холандия“. Волгата иска във Формула 1. Вместо него си тръгна Маркиньос. Отиде да учи правилния футбол в Кипър.
Доктор Емилова потрива ръце. ЦСКА взе Янис Зику. Той е дебел, той не е дебел...
Радуканов получи пълната власт, легендите му предрекоха крах... Те май също са чували за змиите.
ЦСКА би резервите на резервите в Литекс и грабна Суперкупата, а началникът на оранжевите Трифон Попов прати рефера на мача Антон Генов да „си изражда кравите“.

Август
Митко Борисов вкара две напитки и ядоса Стяуа. „Циганите“ изхвърлиха безобразните армейци от Европа. Чичо Митко Пенев отново изпъкна с анализ. „Абе в Клуж, Пуш, ама имаше накрая муш, нали? Там Спас трябваше да я вкара оная с глава. Ама как да я вкара, като му е малка главичката. Зику пък ходеше като месар из магазин – едвам, едвам.
Егати напрегнатия ден.
Милен се обиди: „Какво искате? Да не сме извънземни“. Вместо да му благодарят и сменят от ЦСКА пуснаха декларация, която може да влезе в сборниците по любовна лирика. Абе текста май е познат. Дали не бяха същите и клетвите във вярност към Гьоре и Дочев?
 Септември
След като взе две купи, би Левски и Рапид Виена, Милен Радуканов си мислеше, че има 100 живота и не чу припева „Ти си мъртва за мене“. А го пееше пернишко-сръбската филхармония със солист Дуци Симонович. Сърбинът, който по цял ден мисли за футбол, но на кой мач да заложи влезе под кожата на Ришельото в Борисовата градина – Първан Първанов – Перо и бе сложен като надзорник на треньора. Дните на Милен бяха преброени, но никой нямаше доблестта да му го каже.
От радост, че „тате“ вече е в Борисовата градина Коце Стоянов изпадна в депресия.
 Октомври
„Няма да напускам“, запъна се Милен. Кой те пита, Радукане? Уволниха го. Декларация имаше ли? Май да. Дадоха властта на Дуци, а сложиха чичо Пенчо за параван.
Консумацията на червено вино и крушова ракия във ведомствения ресторант достигна нива близки до тези на бирата на Октоберфеста.
От цялата вакханалия го отнесе Левски. Дебел или закръглен, но Зику пак вкара. На „Армията“ забравиха да запалят свещ Гонзо да векува на „Герена“.

Ноември
Стратега продължаваше с наздравиците за победата във вечното дерби. Дуци не беше доволен. Депресията на Коце Стоянов стана още по-тежка. Кризата го удари във Враца. Разборът след това се водеше от Кардинал Перо. Симонович взе официално властта.
Коце се просълзи: „Тате, ние сме треньор“.
На дневен ред пак са сладките трансфери. Платини си заминава и всички са щастливи. Най-доволни ще са китайците, които в досегашните си опити удряха на камък. 
Животът в Борисовата градина продължава по старому. Коефициентите вървят, комисионите също. Шампионската титла се отдалечава, но на кого му пука? Дори още по-добре - няма златни медали, не трябва да се плаща премия!
Корупция в школата? Шуробаджанащина? Глупости! Джони не иска, те сами му дават.
Караджата, Йовановски, Виданов го изиграха „Влакът беглец“. Не ги е срам. Отказаха да участват в честванията по случай шестмесечния юбилей. Служителите се готвеха да отбележат „Половин година без заплати“. На софрата - вода от чешмата на централната алея и евентуално препечен хляб с червен пипер.
Още няколко си тръгнаха. Сред тях и детето-чудо Живец, на който му искаха билет за мачовете, защото никой не го познаваше. Кой спечели баса?
 Декември
2,3,4... Чакайте, баловете са далеч. Не са балове, изгърмели с допинг са. Коце Стоянов повлече крак. Тошко Янчев и Румен Трифонов го последваха. Галчев е чист. Той пие само блага ракия. Платини се отърва. Той бойкотира. Заплатата си не иска да вземе, камо ли някакви хапчета. Докторът е железен. Виновен е, но го играе мъж. ЦСКА си има Васил Петлешков. „Сам съм, други няма“. Крайнов май е един от малкото, които ще си вземат заплатите. Дуци, няма ли да кажеш нещо?
Продадоха Зику! Д-р Емилова мести бизнеса в Китай. Гонзо черпи...
Егати напрегнатата година! А следващата? Героите пак са тук. Ще бъде интересно...
Явор Пиргов
материалът е публикуван във в-к 7 дни спорт

No comments:

Post a Comment