1 May 2011

Трябва ли да се върна на работата си веднага след здравен инцидент?



Какво ще направите, ако ви се случи инцидент по време на работа? Бихте ли отишли до болницата и върнали на работа още на следващия ден или ще останете вкъщи, следвайки съвета на лекаря, извършил прегледа? Добрият и опитен работодател веднага ще се свърже с вас, след като се върнете от болницата. Ще се интересува как е здравето ви и кога ще се върнете на работа. Така е в идеалния свят. Колко от нас обаче могат да се похвалят с подобни
шефове?

Често пъти вашите работодатели отправят към вас директна молба да се върнете на работа още на следващия ден. Нерядко ви казват, че е добре и дори само “да присъствате физически там”, няма да се натоварвате, ще си правите чести почивки и накрая пак ще ви бъде изплатена пълнада надница за деня. Звучат сякаш ви правят услуга.
А така ли е в действителност ?
Отговорът определено е НЕ. Ако подновите работната си дейност прекалено
скоро, без да сте се въстановили напълно или без да сте си извадили удостоверение за вашата трудоспособност и кондиция от вашия GP, вие сте именно човекът който прави услуга на Вашия работодател, тъй като скорошното ви присъствие на работа означава, че нараняванията ви или травмата, която сте получили не са достатъчно сериозни. Една доказана практика на работодателя е да настоява за вашето работно присъствие още на следващия ден и след период от примерно 1-2 седмици да ви каже да напуснете работата ви поради липса на свободни места. Това разбира се не е задължително да се случи точно на вас. И въпреки това такава вероятност винаги съществува.
В професионалната си практика непрекъснато контактувам със застрахователните компании на работодателите и често пъти те ми изтъкват аргумента, че видите ли, след като клиентът ми е бил паднал от 4 метрова височина, нищо сериозно не му се е било случило, след като 1 седмица по-късно отново се е явил на работа. В реалността, случаят не беше изобщо такъв защото моят клиент все още изпитваше силна болка, но бе принуден да се върна на работа преждевременно поради необходимостта да си плаща различните сметки. Въпреки че тя е продължавала при всяко усилие, което е трябвало да полага, в техните очи неговото състояние е било напълно нормализирано.

Запомнете – ако не се чувствате добре, в никакъв случай не се връщайте на работното си място. Трябва единствено да разполагате с документ от лекуващото ви GP, който да можете да предоставите. Ако продължавате в по-късен период да не се чувствате напълно работоспособен, вашият работодател е длъжен по закон да ви осигури по-лека работа и да ви заплаща същия размер дневна надница, какъвто е бил преди работния инцидент или да ви предостави възможността да излезнете в платена отпуска по болест.
След като сте се въстановили в достатъчна степен за да се върнете на работа, обикновено ви канят на среща с преките ви началници и работодателя. Не трябва да изпадате в паника от това, защото тези срещи са стандартни и се спазват от по-опитните работодатели. По време на тях другата страна се осведомява за здравето ви и се обсъждат възможностите за промени и допълнително адаптиране на работното ви място (в случай че например инцидентът е увредил по някакъв начин физическата ви мобилност). Повечето работодатели ще се отнесат с максимално разбиране в подобна ситуация и дори ще са се погрижили предварително за вашите по-големи удобства на работното ви място. Ако трудовите последици за вас са по-сериозни, стандартната процедура е да ви се предложи поетапно завръщане на работа. То може да стартира с частична трудова заетост от по 2-3 дена седмично за известен период от време, през който ще можете да свикнете постепено с н апрежението и еждневната рутина. Част от физическите усилия също могат да ви бъдат спестени и работното ви разписание да бъде променено така че да съвместява и рехабилитационните ви програми и терапии. Някои работодатели отиват и по-далече, като осигуряват посещението на т. нар. Occupational Therapist, който да ви съветва ежедневно през периода на постепенното ви въстановяване. Важно е да знаем че няма ограничения за време при вашето въстановяване след инцидент. И да не забравяме, че е по-важно да се върнем за работа едва тогава когато се почувстваме наистина добре, а не когато работодателят ни настоява да го сторим.


За повече информация и професионален съвет, тел. 02088261361, 0788665881

No comments:

Post a Comment