1 May 2011

Някои общи правила при работата ни чрез агенции



Две са основните области на трудовия пазар във Великобритания, където масово се
ползват човешкия труд чрез агенции – строителството и услугите по почистване.
Строителството ползва услугите на общите и специализираните неквалифицирани работници, както и на професионалните строители, които притежават сертификати за ниво на квалификация. С набавянето и на двата типа хора, работещи в строителството, често пъти се занимават специализирани агенции.
Повечето от тях обявяват позиции предимно за общи работници с минимален трудов
стаж, като единственото изискване е относно тяхната физическа кондиция. И хората
лесно започват работа, за да се отзоват в един момент в неособено благоприятна за тях ситуация.
Много важно е най-напред да се даде ясен отговор относно трудовия статут на човека –дали той е нает или е подизпълнител (subcontractor) и временно наета работна ръка.
Понякога привидно ясната граница между двете категории работници е прекалено
тънка. Вие можете да сте наемен работник (employee) дори и ако вашият работодател
ви нарича и води като не такъв. Ако бъдете уволнен в даден момент без да е била
спазена задължителната дисциплинарна процедура, трудовият трибунал може
автоматично отсъди вашето уволнение като навалидно. Задължително условие за
подобен развой обаче е да сте работили по документи в продължение на поне една
година за въпросния работодател.
Работниците чрез агенции (често наричани temps – “временни”), често пъти се ползват с голяма част от правата на наетите (employed) работници, при все че трудовият им статут е по-различен.
Какво е по принцип добре да се знае относно нашите права и третиране от закона
в този случай ?
По закон агенциите не могат да ви таксуват за това, че са ви намерили работа, без да са ви уведомили предварително и да са получили вашето съгласие. Също така вашето съгласие е необходимо за всяка една следваща удръжка която бъде направена от работната ви надница. Не могат и да ви принудят да работите повече от 48 часа седмично, както и да ви заплащат под минималната Национална почасова ставка за
Великобритания, която е 5.73 паунда на час за лица над 22 години и 4.77 паунда за лица на възраст между 18 и 22 години. Вие също така се намирате под защитата на законите за безопасен труд на територията на Великобритания, независимо от вашата длъжност, трудов статут и естество на работата, която вършите. Един практичен съвет – опитайте се веднага, след като започнете работа, да се сдобиете с копие от условията и разпоредбите на новото ви работно място. Те по закон трябва да са изложени на напълно достъпно място. Не забравяйте – имате законовото право на минимум 1 почивен ден през седмицата, както и на 20 минути (минимум) почивка в случай, че работният ви ден надхвърля 6 часа.
В реалността, често агенциите доставят работници както завременна трудова заетост, така и за постоянна, така че определението “агенция” тук се употребява съвсем условно. Агенцията към която решите дасе обърнете за намирането на работа е длъжна изрично дави уведоми дали ще ви търси работа към постоянен работодател или за временен период от време. Ако все още не сте сигурни като какъв работите, това веднага може да се установи като се види кой ви превежда парите по разплащателни документи – агенцията или работодателя.
Има значителни различия между временните работници и тези, които започват или пък биват преместени впоследствие на постоянна работа или на работа с фиксиран срок.
Компаниите често се изхитряват да намират чрез агенциите кандидати, които да
започнат дадена работа и по-късно да си подберат по-подходящите от тях. В този случай вашият договор трябва автоматически да се пренсочи през наелата ви на работа компания, въпреки че за нея често пъти е по-изгодно да ви води по документи като наето чрез агенцията лице.


И все пак не могат да се заобиколят и някои преимущества на работата чрез агенции :
- ако сте новодошъл на Острова, работата чрез агенция ефикасно ви спестява липсата на нужния трудов опит и ви позволява, когато си искате да влизате и излизате от трудовия пазар
- агенцията е длъжна да осигури вашето заплащане в срок, дори и в случаите когато
наелата я компания все още не е превела парите. По закон тя трябва да спазва рекламираните от нея в публичното пространство условия и срокове на заплащане, в противен случай действията й могат да бъдат законово третирани като “подвеждащи”
- тя е длъжна да ви уведоми в достатъчен срок за прекратяването на работата ви или за всякаква промяна в трудовите условия. От нея се изисква предварителното ви уведомяване в писмен вид в поне тридневен срок за новите трудови оферти към вас (за кого ви предстои да започнете работа, от коя дата, период от време на новата ви работа, вида работа, работни часове, нивото на здравен риск, вашата работна надница)

За повече информация и професионален съвет, тел. 02088261361, 07886658810

No comments:

Post a Comment