1 May 2011

10 съвета за подсигуряване на личен заем



1. Обърнете се първо към вашата банка, те ви познават най-добре. Нещо повече ако сте добър клиент, те може вече да са ви писали писмо с което да ви уведомят за потенциален размер на заема и лихвен процент, който могат да ви отпуснат.
2. Проверете кредитния си файл за това дали показва регистрацията ви в регистъра
за гласуване и евентуални проблеми като пропуснати плащания и т.н. Можете да получите кредитния си файл от www.experian.co.uk или www.equifax.co.uk.
3. Бъдете готов да представите три годишна адресна история в UK. Ако сте били една година в страната и искате да вземете заем - нямате шанс.
4. Бъдете готов да предоставите доказателство за доходи. Ако сте самоенает помолете счетоводителя си за финансови извлечения за последните три години. Ако работите за фирма – съберете пейслиповете си за последните три месеца.
5. Трябва да предоставите достатъчно вероятна причина за заема и имайте предвид че някой доводи не се приемат от банките. Например ако излезете с фразата ‘Трябват ми 10,000 паунда да покрия загуби от покер’ е твърде вероятно да ви откажат. Или ако поискате 25,000 паунда за покупка на мерцедес а работите като касиер в Теско за 15,000 паунда отново нямате голям шанс.
6. Не искайте заем по-голям от 25,000 паунда.
7. Не искайте заем по-голям от 75% от доходите ви, например ако печелите 20,000 паунда максималния размер на заем към който да се ориентирате е 15,000 паунда.
8. Ако сте натрупали значителни заеми и дължите суми по кредитни карти е
вероятно да ви откажат.
9. Внимавайте със застрховката, която могат да се опитат да во продадат – PPI insurance – не е задължителна и ако имате здравни проблеми или сте самонает е неподходяща за вас.
10. Не подавайте документи на много места едновременно ако ви откажат. По-добре е да опитате с 2-3 банки и ако получите отказ, опитайте след 6 месеца.




Елена Тодорова, Triple Marketing Ltd, elena@indexfs.co.uk

No comments:

Post a Comment