29 May 2011

Бербатов спечели там, където Бекъм и Рууни загубиха

Къде беше Бербатов? Защо голмайсторът на английското първенство не бе дори сред 18-те на Манчестър Юнайтед за финала в Шампионска лига? Въпросите към Сър Алекс Фъргюсън не спират. Те започнаха веднага след последния съдийски сигнал на двубоя на "Уембли", в който Барселона тотално надигра червените дяволи и грабна трофея след победа с 3:1.




Скандалът е на път да придобие грандиозни размери, а най-фрапиращото е, че шотландецът е на път да загуби доверието и подкрепата, с които се ползваше в предишни подобни ситуации, когато срещу него бяха Дейвид Бекъм и Уейн Рууни. Абсолютно всички анализатори и водещи журналисти в Англия вече изразиха своето мнение в подкрепа на българския нападател. Според тях той задължително е трябвало да бъде поне на пейката.
Какво е обяснението на Сър Алекс? В началото той обяви, че Бербатов не се е вписвал в тактиката му за мача. След това опроверга слуховете, че футболистът е напуснал стадиона веднага след като е научил за решението на мениджъра си, като обясни, че Димитър е гледал двобоя в съблекалнята. Накрая обаче притиснат до стената изплю камъчето:

"Гласувахме и решихме той да не е в групата!".

Думи, от които личи, че раздялата между голаджията и червените дяволи е съвсем близо. Сър Алекс обаче направи невероятна услуга на Бербатов. В момента всички на Острова обвиняват шотландеца, а Митко може да си тръгне с високо вдигната глава, защото той не бе част от тима, който не успя дори да бъде добър спаринг патньор на каталунците.

Бербатов загуби много. Той не усети тръпката от финалния мач. Беше унизен. Изхвърлен като мръсно коте. Забравен. Видя се, че и съотборниците му притежават характерната за англичаните черта. Лицемерието. Те гласуваха редом до тях да е Оуен, който единственото, което прави на "Олд Трафорд" е да прибира заплатата си. А в същото време отхвърлиха този, който с головете си ги направи шампиони през настоящата кампани, този, който с финтовете си неведнъж взривяваше трибуните и не се свенеше да подаде на Роналдо, Рууни и който и да е друг, предоставяйки му възможността да запише името си сред голмайсторите. Явно писанията за заплатата на Митко и за огромната трансферна сума платена за него са вадили очите и на съотборниците му. И те си отмъстиха. Нараниха го по начин, по който най-много боли. А Сър Алекс стана част от цялата интрига.
Всичко обаче продължи само 90 минути. При друг развой на срещата може би сега шотландецът и подопечните му щяха да са герои, а за Бербатов никой нямаше да си спомня. Да, ама не. В момента благоевградчанинът е по-чист от момина сълза. В негово лице, търсещите причината за неуспеха, намериха идеалния начин и повод да критикуват Фъргюсън. Същият този Фъргюсън, който си позволи да замеря Дейвид Бекъм с обувки и да извади за почти два месеца Рууни от състава. Защото бе във война с тях. Тогава обаче всички бяха на негова страна. Стигна се до момент, в който Англия намрази своите герои. Спомням си, че по времето на сагата "Рууни" на пъбовете се слагаха обяви:

"Търсиме помощен персонал. Уейн обади се!".

Тогава и Дейвид и Рууни загубиха. Единият си тръгна тихомълком, а другият, въпреки че се уреди с увеличение на заплатата вече не бе същият в очите на хората. Бербатов обаче спечели. В момента никой не си спомня и част от критиките, че бил мързелив или че не вкарвал във важни мачове. Всеки споменава само едно: "С Дими можехме да бием Барселона".
Погледнато реално, едва ли, но важното е, че българинът спечели, когато Юнайтед, Сър Алекс, Рууни и останалите загубиха.

И точно сега е моментът Митко да си тръгне. Да каже "Баста" на лицемерието и наглостта. Да потърси нов пристан, където ще бъде уважаван и обичан. Юве. Байерн и Рома са отличан възможност за това. Аз пък съм готов да се хвана на бас, че ако избере един от тези три отбора, догодина ще вкара повече от Рууни... А тези басове ги печеля!

Явор ПИРГОВ

5 comments:

  1. Tova,za sajalenie e istinata! Berbo e Bulgarin!

    ReplyDelete
  2. Много добра статия!

    ReplyDelete
  3. Страхотна статия, поздравления на автора. Развоят от целият злокобен престой на Бербатов в Манчестър завършва в плюс за нашенеца, което може само да ни радва. Ясно е, че Митко ще заиграе в друг тим, няма значение в кой, важното е да играе..., за всеки уважаващ се себе си футболист това е най-важното, да покаже качествата си и това което може, да радва феновете си. Всички виждаме, че Бербатов не се блазни толкова от парите, колкото от възможностите, които му се отдават. Мога да му пожелая единствено здраве, за да продължава да ни радва.

    ReplyDelete