7 May 2011

Може ли да повлияе (не)декларираното здравно състояние върху застраховката ни при автопроизшествие?

Извлечения от ръководството за здравни специалисти на Медицинския център към DVLA (Агенцията по лицензирането на моторните и превозни средства в Обединеното Кралство), преиздадено през февруари 2009 г.



Законът за Движение по пътищата, приет през 1988 г., Законът за издаването на документ за правото на управление на МПС, приет през 1999 г. и Европейската Директива за лицензирането на водачите на моторно-превозни средства, която е в сила от 1997 г., формират нормативната база, която регулира днес движението по пътищата на Великобритания.

Едно от основните изисквания на това общо законодателство е безусловната необходимост от навременното информиране на контролните органи в лицето на DVLA, личните GP-та и застрахователните агенции относно всяка промяна в здравното състояние на съответното лице-водач на МПС.
Като здравни усложнения, при които има най-висока вероятност да се засегнат физическите способности на шофиращия са посочени неврологични заболявания като епилепсия, наркопелсия, каталепсия (които често се придружават с временна загуба на съзнание), както и сърдечносъдовите заболявания. Списъкът продължава с многобройни други изредени заболявания и разстройства, някои от които звучат дори и като недотам опасни. Силно препоръчвам неговото прочитане, защото всеки един от тези изброени случаи изисква по закон неговото автоматично деклариране преди да се седне зад волана. Особено внимание наръчникът отделя на диабетиците, развили зависимост от инсулина. Някои от изброените сърдечносъдови заболявания, които са визирани са : ангина и артерийни проблеми. Наглед безобидната сърдечна аритмия също фигурира в списъка.

В отделен раздел се разглеждат въпросите, свързани със зрението на водача. Всеки кандидат-шофьор на камион, ван, лек автомобил или мотоциклет трябва да покрива нормативите за видимост на определена дистанция. Като задължителна мярка се посочва удостоверяването на зрителната кондиция на младите кандидати, като се взема под внимание, че между 30-тата и 50-тата година човешкото зрение има тенденцията да се влошава. Притежателите на шофьорски книжки са длъжни също така да информират властите незабавно при откриването на симптоми за оглушаване, алкохолна зависимост, дихателни проблеми и безсъние. Несъобразяването с тези
изисквания и ненавременното деклариране на промените в здравното състояние са съдебно наказуеми, тълкуват се като криминален акт и подлежат на глоба до 1000 паунда.
Ако недекларираното от вас заболяване бъде разркрито впоследствие на пътно произшествие, то сериозно ще се повлияе на действията на застрахователната ви компания дори и в случаите, когато пряката вина не е у вас. За тази цел вие сте длъжен да държите своите застрахователи в течение за здравното ви състояние. Рискът от неспазването на това може да доведе до обвинения от тяхна страна за проявена от вас престъпна небрежност. При едно разледване на авто-произшествие застрахователната компания има законовото право да изиска вашия здравен картон и да разгледа до най-малкия детайл историята на всяко ваше, дори и най-незначително заболяване. Често пъти тази клауза е отразена на някои от по-задните страници на застрахователната полица, която разписвате. И все пак, как ще се отразят колебанията във вашето здраве ако решите тепърва да направите застраховка на закупеното от вас превозно средство?

За съжаление – в неблагоприятна за вас финансова светлина. Вие сте потенциален риск за всеки застраховател, което неминуемо ще бъде отразено в годишната сума, която ще се наложи да заплатите. Моят съвет е – не скривайте фактите около вашето здраве, макар и това да е технически възможно.Помислете за последствията. При един транспортен инцидент губещата страна стопроцентово ще бъдете вие – с отменена застраховка, плащане на солени глоби, покриване на разходи по ремонт на другия автомобил, разходи за лечение и медицински процедури на участниците в инцидента, съдебни такси, с една дума – хиляди паунди за една премълчана истина.
Съдържанието на тази статия има единствено общопознавателна стойност, за по-конкретна информация е редно да потърсите професионален съвет: uk.ukoroglu @googlemail.com

Юлфет Короглу, LLB (Hon’s), BVC, LLM , член на Personal Injury Association

No comments:

Post a Comment