1 May 2011

Ощетяват ли ви? Рапортувайте Ги смело на: 0800 917 2368181


На 22 септември 2009 г. Пат МакФаден, Министър на бизнеса, иновациите и квалификациите (Pat McFadden, Business Minister), откри нова телефонна линия за справки, чрез която уязвимите работници ще могат да се консултират относно трудовите си права по месторабота, както и да съобщават за нарушения на тези права.
Въпросните трудови права включват :
- минимална работна заплата
- минимална работна заплата в селското стопанство
- работно време ( 48 часа средна продължителност на работната седмица)
- правила и норми касаещи агенциите за намиране на работа
- разрешителни на работодатели за сформиране на бригади от работници
В миналото телефонните обаждания относно гореизложените трудови права бяха отправяни към пет отделни правителствени институции. Сега работещите могат да съобщават за нарушения на тези трудови права на една единствена инстанция, която разглежда многобройни оплаквания. Откриването на новата унифицирана телефонна линия за справки е резултат от последната проведена анкета, която показа, че почти половината от хората
(48 %) неправилно считат, че агенциите имат право да ги таксуват за това, че
им намират работа.
Центърът за телефонни справки се намира в Манчестър и в него работят специално обучени консултанти, компетентни да оказват помощ и съдействие. Те препращат получените сведения на съответните изпълнителни органи, които на свой ред предприемат по-нататъшни мерки, ако считат за уместно.
Безплатният телефон за справки относно трудовите права и възнаграждения (PWR) 08009172368 предлага информация и съвет на повече от 100 езика и разговорите по него са конфиденциални.
Информация по въпросите на трудовите права може също така да намерите на следния уебсайт: www.direct.gov.uk/payandworkrights-bulg

Юлфет Короглу – адвокат, специалист по компенсационни искове за personal injuries и car accidents

No comments:

Post a Comment