26 Jul 2011

Социални грижи – как да започна такава кариера в Англия?

Всички длъжности и работни места в сферата на социалните грижи имат нещо общо: те включват оказването на помощ на хората, за да могат те да живеят самостоятелно и пълноценно. Може би става дума за малки неща, с които Вие им помагате, но тези малки неща имат огромно значение за тях, за това как се чувстват, както и за това – как вие се чувствате. Тази работа предполага и гъвкавост, така че ще може да я съчетавате с други свои ангажименти.



Направете живота си по-лесен. Вижте тук

Вашето отношение и вашият жизнен опит често са по-важни от формалните квалификации, които притежавате в социалната сфера. Във всички случаи ще ви бъде оказана подкрепата, от която се нуждаете, когато започнете работата и по-нататък ще ви бъде предоставяно обучение на място, като натрупате повече опит. Ако решите да се занимавате със социални грижи, трябва да решите, с кого ще искате да работите и къде ще искате да работите. Най-общо ще можете да избирате да работите с възрастни хора; хора с увреждания; хора, които използват здравните заведения, поради проблеми с психическото здраве; хора с проблеми с ученето; деца и семейства; младежи.

Трябва да се знае, че Комисията за качество в социалните грижи регулира всички здравно-социални услуги в Англия, включително тези, които се предоставят в рамките на Националната Здравна Служба, местните служби, частни компании или доброволни организации. Този орган следи за спазването на  стандартите за качество там, където се предоставят социални грижи – болници и домове за възрастни или за болни хора. Структурата има правомощия да предприема действия от името на хората, които са обект на грижи, ако има съмнения за качеството на услугите. Много са важни в този смисъл отзивите на самите пациенти/резиденти в домовете, които се вземат предвид при проверките и докладите на Комисията.От април 2010 г. всички  регулирани здравни и социални домове във Великобритания трябва да са регистрирани към Комисията, за да докажат, че могат да покрият важни и всебщи стандарти за качество. Без тази регистрация, те нямат право да работят.
Ако искате да работите в сектора на социалните грижи и по-точно като болногледач или да се грижите за възрастни хора, настанени в домове, представям на вашето внимание няколко съвета и стъпки, които следва да имате предвид.

Да работиш в тази сфера е призвание – за тези, които имат желание да помагат на другите в общността и да работят съвместно с професинални специалисти, като лекари, медицински сестри, адвокати и друго. Специализирано обучение не се изисква задължително за този тип професионално занятие, но работейки в тази област, вие може да натрупате опит, които да ви е необходим полезен по-нататък. Основните умения, които са ви необходими, за да упражнявате тази професия, са свързани със способностите ви да решавате проблеми, да комуникирате и да работите съвместно с останалите, нужни са ви и известни умения да работите с информационните технологии.
1. Първо минете през проверката за липса на извършени криминални деяния преди (т.нар.CRIMINAL Record Check);
2. Започнете курс за присъждане на национална професионална квалификация. Въвеждащото обучение продължава през първите 12 месеца от започването на работата ви. Целта е да ви се предадат базовите познания и умения, от които се нуждаете, за да изпълнявате задълженията си безопасно и точно. Обучението преминава съобразно национални стандарти, които се адаптират към вашето място на работа.  Вашият мениджър ще води обучението ви, като по изключение, могат да бъдат извикани и външни обучители.
3. Получавате съответната национална професионална квалификация (т.нар. NVQ)
4. След като се квалифицирате, се регистрирайте в Общия Съвет по социални грижи.
5. Трябва да знаете, че предишния Ви социален опит също може да се сметне като начин за навлизане в професията на социалния работник.

Национална квалификация за социална дейност се добива чрез практика, която много се доближава до вашата реална бъдеща работа. Трениран оценител ще провери вашите умения в различни аспекти от работата ви – не е нужно да полагате определени изпити, за да получите националната професионална квалификация. Най-често срещаните курсове за квалификация в социалната сфера са: 1.NVQ in Health and Social Care (Здравни и социални дейности); 2.  in Leadership and Management for Care Services ( Управление и лидерство в социалната  дейност)
*Консултациите за повече информация и оказването на съдействие са платени, съобразно вида и характера на запитването ви.


Даряна Коцева

No comments:

Post a Comment