17 Jul 2011

Лъвчето на ЦСКА

Как запона кариерата на един страхотен халф - 16 годишният Радой Божилов




Есента на 2007-ма е... Времената са тежки за ЦСКА, а най-малкият проблем е немотията в школата, където трагедията е пълна... Като светъл лъч обаче в ДЮШ се появява един добре селектиран отбор. Набор'95.
С първото си участие в столичното първенство, момчетата на Ангел Калбуров покоряват върха. Триумфират и в един от най силните турнири за отбори в тази възраст игран в Албена. Момчетата играят със завидно самочуствие, хъс, воля и най-вече настроение. Едно момче се отличава от връстниците си.
Мачът е срещу Черно море. ЦСКА губи с 0:1. След почивката става чудо. Същият този младок изравнява... Вторият му гол също не закъснява. Той се превръща в герой на мача. Момчето се казва Радой Божилов. Роден е на 13 декември 1995 година. Първите му стъпки във футбола са, когато е на 7 години в частен клуб Лъвчетата.
Най-популярната игра винаги е била приоритет за Радой и той по цял ден тича из кварталните игрища, за да гони топката, като винаги предпочита да участва в мачовете на батковците. Прекарва близо една година при Лъвчетата, където загатва големия си потенциал, а това не остава без последствия и скоро Радой облича фланелката на любимия ЦСКА. Мечтата му се сбъдва. Бързо успява да се наложи и става твърд титуляр, а шефовете на ДЮШ не могат да спрат да се радват на факта, че са се сдобили с изклчително талантлив полузащитник.
Усилените тренировки дават резултат през 2009 година на републиканското първенството, където младите армейци триумфират с титлата.
Eдин от двубоите обаче оставя белег завинаги в сърцето на Божилов. Този срещу Литекс . В Ловеч червените повеждат с 2:0, но оранжевите обръщат развоя до 4:2 в своя полза. Преди реванша в София тимът треньорът Ангел Калбуров казва само: "Момчета не се очавайте още нищо не е свършило".
И  чудото се случи. ЦСКА победи с 2:0. Едно от най-запомнящите неща в мача е голът на Радо, който той бележи с шут от около 25 метра. ЦСКА е на финал.
Идва големият мач срещу Чавдар Етрополе. Финалистите излизат на стадиона във Враца. Доброто взаимодействие Радой Божилов и Филип Янчев (очаквайте материал за него съвсем скоро) не позволяват на противника да разгърне нападението си. След като овладяват центъра, за червените не е проблем да спечелят. 2:1! Шампиони!
И така стигнахме да 2011-та. През първия полусезон ЦСКА като цяло не се предсатви много убедително и зае второ място във временното класиране, но Радо стана голмайстор на тима, което е уникално постижение, при положение, че в отбора е и Митко Маймунков.
През пролетта положението също не е фантастично, но армейците все пак спечелиха Купа България, като на финала в Правец надиграха с 2:1 Спартак Пловдив. След края на сезона Радо отива на кастинг в Англия. Пресяването на млади таланти продължава 4 дни и се състои в тренировка, мач, тренировка и отново мач. Отзивите за Радо са пълни със суперлативи, макар че той не печели кастинга. Това не е болка за умиране. За него е важно да натрупа опит, а упоритостта му, му носи поредния успех - повиквателна за националния отбор. Момчето приема новината със завидно хладнокръвие. За него това е поредната стъпка нагоре. А той иска да продължи да се изкчва и да прави чудеса...


Явор ПИРГОВ

No comments:

Post a Comment