21 Jul 2011

ЦСКА застана пред правилния щанд

Търговията си е търговия и независимо дали алъш-веришът става във футбола или в хранителния, то правилата и закономерностите са индентични. Е, в най-популярния спорт няма намаления като в Лидл, но и там понякога хващаш промоцията. Като цяло обаче стоката винаги е разделена на различни щандове и витрини. На едно място е качествената и много скъпа продукция, на друго е тази, която също отговаря на всички изисквания, но за сметка на това е по-лесно достъпна, а има и битаци, където можеш да се сдобиеш с уникални боклуци, а ако си наивен ще си платиш като поп все едно пазаруваш от главната на Париж.



С ръка на сърцето можем да кажем, че шефовете на ЦСКА в последните 10-15 години спадаха именно към последната категория и неведнъж ставахме свидетели как с парите за Мерцедес се купува раздрънкано Жигули с блокирал двигател. През този трансферен прозорец обаче хората от Борисовата градина са на път да направят сериозен опит да нарушат тази печална традиция и за първи път от много години насам имат реален шанс да запишат положителен баланс при сделките. С две думи - качествените попълнения да са повече от некачествените. Основният ни мотив да твърдим това е фактът, че червените привлякоха както сериозни и доказани играчи, така и изключително качествени млади футболисти, които са определяни като бъдещето на родния футбол.
Е, в непоносимата жега и относителното спокойствие мнозина опитаха да запишат поредния си актив на гърба на 31-кратните шампиони и вместо да говорят за качествата на новите футболисти, започнаха да им вадят на показ заплатите. За съжаление на "доброжелателите" обаче почти моментално след стъпването си на българска звезда новите попълнения започнаха да оправдават парите, които армейците трябва да отделят от бюджета си за тях.
Подготовката на тима отдавна тече с пълна пара, а ЦСКА вече има записани на сметката си три победи от пет мача (с 2 равенства). Радостната новина за феновете е, че през различни сайтове те могат да гледат контролите и сами да преценят за какво са бръкнали дълбоко в джобовете шефовете на клуба.
Румънският национал Янис Зику е определян като футболиста с най–висока заплата от новите в клуба, а сумите, които се въртят в пространството са от порядъка на 15 до 30 хиляди евро. Цифрата е сериозна, но едва ли някой вярва, че има шанс у нас да дойде и то като свободен агент ексфутболист на Интер и Парма, който на всичкото отгоре да обяви, че е готов да играе на минималната работна заплата, само и само да е в ЦСКА. Е, Зику даром даже музика не слуша на резервната скамейка, но за сметка на това нали помните онзи "падащ лист" срещу ПАОК, както и изключително силното му представяне през второто полувреме в същия този двубой? А опитът му за нов шедьовър срещу Рот Вайс? Определено с много от отиграванията си новата звезда на носителите на купата на страната загатна за сериозна класа и показа, че ще е от голяма полза на отбора...ако нещо в него не се пречупи и не му писне в София.
Каква ще е съдбата на друго от новите попълнения? Без съмнение бразилският нападател Жуниор Мораеш, за когото се говори, че е вторият "най-богат" играч в Парка на свободата след Зику, също направи доста добър дебют, а двамата със сънародника си Адемар бързо успяха да се сработят с тима и блеснаха с няколко отигравания като по учебник.
В проверкатра с полския Краковия изпъкна и Саша Живец, който също тръгна с гол в ЦСКА. За него обаче все още не можем да кажем добри думи, както го сторихме със Зику, Мораеш и Адемар. Напротив. По-склонни сме дори да вярваме, че съдбата на словенеца няма да е по-различна от тази на други "бъдещи носители на Златната топка", като Маркос Чарас, Франсиско Мартос и Чарас.
Е, една грешка пазара е позволена. Особено за ЦСКА, които имат афинитет и традиции с 10 нови попълнения да домъкват на "Армията" 15 ментета. Не и този път. Сега можем да пишем отличен "пет и половина" на скаутите, треньорите и главния мениджър. Защото селекцията не свършва само с тези 3-4 имена, които вече споменахме. Най-радващото е, че червените се сдобиха със страхотни таланти като Антон Карачанаков и Якимов. Те дори не са от скъпия щанд, а подобни промоции дай Боже всекиму! Но и те са от правилния!


Николета КОСТАДИНОВА

No comments:

Post a Comment