22 May 2011

Намери ли ЦСКА новия Методи Деянов?

Влади Иванов - момчето влюбено в ЦСКА и във великата игра, което наистина знае как да радва окото...




Всеки фен на ЦСКА има своя любимец от миналото. Тук не говорим за Христо Стоичков и Любо Пенев, пред чиито футболни качества и успехи всички се прекланят. Едни се кефят на Бербатов, други на Мартин Петров, на трети слабост е Стойчо Младенов, а спомням си, че един от най-ексцентричните запалянковци на армейците - Джевиза не спираше да възхвалява безкомпромисните действия на защитника Енгибар Енгибаров и дори така бе кръстил котката си, която...бе женска. Това обаче е друга тема. Не крия, че моят любимец е Методи Деянов. Юноша на клуба, притежаващ завидна техника и уникален поглед върху играта. Галантен с топката в крака, неуловим за съперника, с изключително точен и премерен шут... В него виждах всичко, което искам да видя от футболист произлязъл от школата на ЦСКА. Мето не бе само мой фаворит. Той бе обичан от мнозина, които уважаваха характера и мъжеството му, както и начина как превъзмогваше болката и се завръщаше на терена след поредната тежка контузия предизвикана от бруталните действия на безпомощните му съперници.
Преди време Деянов окачи обувките на терена. Отказа се като шампион на Кипър с Анортозис. Наставникът Тимур Кецбая му предложи нов договор и шанс да играе в Шампионска лига, но столичанинът реши да спре, когато е на върха и се завърна...в ЦСКА. За да поеме юношите родени през 1993 година.
Няма смисъл да ви обяснявам, че това бе достатъчно за мен да присъствам на почти всеки мач на тази формация. Съвсем скоро открих нещо много познато. Върнах се много години назад, когато гледах фамозните изпълнения на Деянов в младежките формации на червените...
Признавам си, че ми бе трудно да повярвам на очите си. На калната нива на "Червено знаме" едно момче галеше топката и демонстрираше техника присъща само на бразилските магьосници. То притежаваше всичко - финес, импровизация, идеи, пас, шут...
Именно на него обаче Деянов и тогавашния шеф на ДЮШ Спас Джевизов най-много се караха. Един ден не издържах и ги попитах защо. Отговорът бе бърз и категоричен: "Той притежава огромен потенциал и няма да търпя да се пуска по течението. Искам да работи много, за да стигне далеч", обясни легендарният нападател.
"Той притежава изключителни качества, но понякога мотивацията му пада. От него искам много, защото знам, че може много. Няма да търпя да мързелува и да се скатава", категоричен бе Деянов.
Кое беше това момче? Името му е Влади Иванов. Роден е в София на 15 юли 1993 година в София. Само за няколко месеца той претърпя невероятна промяна. Изключително надареният откъм футболни достойнства младок се превърна в мислещ и работещ в името на отбора играч. Истински лидер. И тръгна по стъпките на своя учител - Мето Деянов, който в момента е скаут на червените.
А техните съдби са толкова близки. Подобно на Деянов, Влади започва да тренира в школата на ЦСКА съвсем малък. Всъщност той е бил едва на 7, когато баща му го води на "Червено знаме". Именно от своя родител Иванов е наследил любовта към най-титулувания български тим.
"Никога пред мен не е стоял на дневен ред въпросът къде да тренирам. То е ясно - ЦСКА. В нашето семейство това е свещена дума и начин на живот. За първи път баща ми ме заведе на "Армията", когато бях едва 4 годишен. Още тогава реших какъв искам да стана като порасна - футболист на армейците", споделя Влади.
В началото той е принуден да тренира с по-големите (родени 1991-1992 година), защото все още не е открита група за неговата възраст.
През годините, освен при Мето Деянов, той се готви под ръководството на Методи Георгиев, Альоша Димитров и Светльо Мирчев...
Независимо от треньора обаче, Влади винаги е бил сред титулярите. Просто никой не си позволяваше да се лиши от услугите на момчето, което оперира като втори нападател. И всички го обичаха, защото е изключително скромен и единственото, което иска е да му се даде свобода на терена... Тогава остава само насладата да го наблюдаваш... Също като Мето Деянов...

Явор ПИРГОВ

1 comment:

  1. яворе аз съм го гледал! това дете чува петела!! разбираш ме нали!!

    ReplyDelete