7 May 2011

Ако се подхлъзнете в супермаркета...

И все пак може да ви се случи...



Есента наближава, след нея зимата. За място като Британските острови това вещае само едно нещо – оше повече дъжд. Подовите настилки на супермаркетите започват по-лесно да се зацапват, това води до нови и нови полировки на повърхностите и така ... някой все ще се подхлъзне. Не че точно на вас ще се случи. Но пук е логично да стане.

Супермаркетите на Острова изразходват всяка година хиляди паунди по задължителните public liability insurance (публични застраховки) в случай, че ги сполети инцидент с техен посетител. Големите супермаркети са напълно съоръжени срещу подобни случаи, но при по-малките, които обслужват предимно живеещите (кои постоянно, кои временно) чужденци от района, тази вероятност е доста по-висока. Именно тези малки, “национални” магазини и баровете не винаги спазват нормативите за обезопасяване на мястото. Мокрите, зацапаните или пък
хлъзгави от полировка подове са основен терен за всякакъв род подхлъзвания, препъвания и залитания, които могат да причинят различни степени на наранявания. Това особено важи за по-възрастните хора св нестабилен вървеж.
И така, инцидентът се е случил. Първото нещо, което трябва да се направи е той незабавно да бъде доложен на дежурния мениджър или управител. Колкото и незначително да е подхлъзването, важно е да бъде доложено, за да бъде регистрирано. При по-големите супермаркети то веднага ще се отрази в дневника за деня и на по-късен етап може да се окаже безценно доказателство. Невписването му може да се използва като повод за отричането на случването на инцидента, дори и когато той е станал пред външни свидетели.
Втората стъпка, която трябва да се предприеме е да се потърси медицинска помощ, в случай че такава не бъде предложена от управата на супермаркета. Звената към които трябва веднага да се насочим са Accident & Emergency Departments на най-близката до нас болница или като втори вариант – нашите GP-та. Наскоро британскиите медии изнесоха данни, че голяма част от сериозните травми на британците са стартирали като безобидни инциденти, на които не е било
обърнато внимание. Особено се утежнява тази ситуация, когато потърпевшият човек е семеен и има важни текущи задължения. Друга част от хората с контузии на колената, бедрата, китките или главата също не си дават сметка за времето през което принудително ще си почиват вкъщи и работните дни които ще пропуснат.
Това време коства пропуснати ползи нерядко – със сериозно парично изражение. Следователно, повече от логично е тези пропуснати ползи да се изискат да бъдат компенсирани наравно с обезщетението за чисто физическите щети. Ако станете поредната неволна жертва на мокрото британско време, не се колебайте – свържете се с човек, който да ви даде професионален съвет за най-добрите възможности за компенсация.
Голяма част от българите на Острова са самонаети, което им дава още една причина да обмислят сключването на Personal accident insurance. Спирането на работа дори и за недълъг период от време може да се доведе понакога сериозни последици за крехкия бизнес и семеен баланс. Обадете се на тел. 07979 07 30 69, за да получите една напълно безплатна справка относно вашата финансова сигурност при подобна или възможна завбъдеще ситуация.

Съдържанието на тази статия има единствено общопознавателна стойност, за по-конкретна информация е редно да потърсите професионален съвет: uk.ukoroglu @googlemail.com



Юлфет Короглу, LLB (Hon’s), BVC, LLM , член на Personal Injury Association

No comments:

Post a Comment