21 Mar 2013

От “Герена” дo Филипините…само срам за “сините”


В сатиричен театър “Подуяне” продължават да мечтаят, а нашата приказка няма край




Чувствали ли сте се някога като ударени от “гръм от ясно небе”. Вчера го усетих на собствения си гръб. Без да очаквам. Написах мнението си за Левски и о, чудо. Отговориха ми. Направи го колегата Сашо Попов. Не, това е съвпадение на имената. Не онзи, който бие “сините” на волейбол дори с деца, а журналистът от BULGARIAUTRE.BG. Оказа се, че работата ми е “сбъркана”, защото съм си позволявал да коментирам трупата от “Герена”, въпреки че на стадиона на любимия ми отбор имало химически тоалетни, ЦСКА били отпаднали от Мура, в момента са на четвърто място в класирането и били хванали трима футболисти на “червените” с допинг…

Ръкавицата бе хвърлена. Ок, приемам предизвикателството. Щом ще спорим, нека да спорим. Щом ще се контрираме, то няма как да остана безмълвен.
Колегата Попов (припомням – не онзи, който е кошмар за Левски, а журналистът) задава индиректно въпроса “с какви очи си позволявам да говоря” и дори дава определението “присмял се Хърбел на Щърбел”.

Съгласявам се, но съм длъжен да отбележа, че преди да търся “под вола теле” и “под кравата малко говедо”, преди да се смея на чуждото нещастие, аз съм посочил всички грешки на ръководителите в Борисовата градина. Справката е елементарна – спирали са ми акредитациите за “Българска армия” по времето на Васил Божков, същото се случи и в ерата “Лупи”, когато 6 месеца преди отнемането на лиценза предвидих какво очаква ЦСКА и сравних Сашо Томов с “лека жена”, а отношението ми към провалите на “Титан” е ясно. Така че, аз съм чист пред съвестта си. Никога не съм казал на черното бяло и никога не съм прикрил нещо нередно в Борисовата градина, като съм прехвърлял проблема на “здравата глава” от “Герена”.

Вместо обаче да се съгласи с мен и да признае, че Левски повече прилича на сатиричен театър, колегата Попов го удари на чувства.
“От камбанарията на Реал Мадрид” ли съм гледал? Ами, когато съпоставим представянето на двата отбора в Европа, така излиза.
Нека припомним. От едната страна са ОФИ, Аалст, Антверпен, Люцерн, Олимпия (два пъти), Слован, Дебрецен, Жилина, Тампере, Сараево, Беверен, а другата седи една самотна Мура.
А нима колегата Попов може да сравни 3 полуфинала в Европа и детронацията на три действащи европейски шампиона с влизане в груповата фаза на Шампионска лига, при което бе записана следната статистика 0-0-7-1:17… Или както се казва: “От “Герена” до Филипините, само срам за “сините”.
Ако все още има някакви съмнения, искам да отбележа, че когато занесат един тъпан на сватба и го разпорят от бой, той не става младоженец. Дано ме разбирате, за да не обяснявам, че пак ми става смешно.

Май наистина нещата отиват към камбанария, която за родните стандарти е с височината на Реал Мадрид? Защо въобще трябва да спорим, когато с деца и недоразумения като Вики Павлов, Мартин Горанов и прочие в София бе победен Ювентус?
Всъщност какво значат ЦСКА и Левски в Европа можем да разберем и от една друга статистика. Нека погледнем какво са постигнали онези, които са тръгнали от “Армията” и какво другите, излезлите от Сатирата в “Подуяне”. На сметката на едните пише шампиони, КЕШ, купи, призове, награди, капитански ленти. Срещу имената им седят отбори като Барса, Манчестър Юнайтед, Байерн, Порто, Атлетико Мадрид, Астън Вила, Селтик, Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Сити… А другите? Там развитието е едно и също – скоропостижна раздяла с извинителна бележка, на която пише: “Драги колеги от Левски, съжаляваме, че въобще си помислихме да купим Ваш футболист. Това е най-лошата ни сделка до момента. Обещаваме да не се повтаря”.

Да се върнем обаче на родната сцена. Колегата Попов опитва да удари и с темата “Титан”. Но дали не усеща, че това е бумеранг, който ще се стовари със страшна сила върху неговата глава. “Титан”, “Титан”, ама с положителен баланс срещу “сините”. Хайде кажете им нещо. Или в “Подуяне” се гордеят с превъзходния английски на Тодор Батков. Всъщност, сега голямата радост на “Герена” е, че ще строят стадион. Кой бе, хора? Кой го строи? Хайде веднъж завинаги да ни кажете. Защото за ЦСКА е ясно – парите идват (макар и със забавяне) от босовете на сметопочистващата фирма. Кой ги дава в Левски? Кои са “хората”? Кой ще инвестира в новия “Георги Аспарухов”? Адвоката? Хайде да не ставаме смешни. Все пак говорим за онзи, който доскоро толкова бе изгладнял, че само почака позвъняване от руски номер и прати четирима футболисти в посока Казан. Или публиката? А да, онези, които за десет шампионатни мача се събраха 40 000 хиляди. Средно по 6 лева билет – 240 хиляди. Е, вие сами тока не можете да си платите. После “Титан” били смешни. А тоалетните “химически”…

Ами какви да бъдат? Нека помислим – за последните 15 години ЦСКА плати близо 5 милиона наем на държавата. Левски получи всичко безплатно. На “червените” им се отказват разрешителни за строеж, а в ложата на другите нон-стоп е пълно с правителствени мъже. Това било “отбора на народа”. “Смях до сълзи”. Време е да си оправите словореда – на “народната власт”. По тази тема няма да продължавам, защото не искам да повтарям нечии думи, а и на мен мустак не ми отива, но единственият пропуск е, че на “Герена” все още не са вписали Ахмед Доган като официален акционер. Представители на останалите партии и на всички отдели на ДС вече сме имали и имаме.

ЦСКА били четвърти. Факт. Но видяхте ли синьото сако на Стойчо? Е “четвъртите” удариха шампионските амбиции на “хората”. А те търсят начини! Ахмед може и да не върнат в съдийството, но пък вече си имат директор. Респектиращ. Бие се по детски мачове, представяте ли си какво ще става при големите. А, да. Ние знаем. Ще се търсят автомати, за да “се трепят прасетата”. Но тогава новия-стар директор не бе наказан, а “чорбарското” БФС, което лепна само 3 месеца на “допингираните” лиши от състезателни права Ивайло Петров – Пифа, позволил си да каже, че от “Иван Асен” II и тези от “Подуяне” си правят “ми-ми”. Дойдохме на думата за забранените вещества. Дали не ме лъже паметта, но не бе ли изтекла санкцията и въпреки това от Централата не позволяваха на футболистите да играят? Било малко наказание. Ами защо не поискахте смъртна присъда, а редом с тях да бяхте качили на ешафода и онзи от братята Туре, който бе хванат със същото и бе аут за два месеца. Но така е, за ЦСКА всяко наказание е малко. Трябва още по-голямо мачкане и унижение. Все пак мнозина “богоизбрани” имат да си връщат, защото комплексите от детските години, сълзите и безсънните нощи при победите на “армейците” не се забравят лесно…

ЯВОР ПИРГОВ

3 comments:

  1. Eating behavіor for raspberry ketoneѕ bеfοre аny exercise
    arе thе ѕame. Do you knοw you arе not insulіn.

    Once wе become older, it can hеlp
    out others ωho havе lοst 7 рounds!
    Choosіng the best weight loѕs produсt designed to еnable you to look.
    Otherѕ I haѵe triеd other methoԁs of Raspberry Kеtones; it shοuld be
    full of pгocеssеd fоods. Νo, nevег mind the ones generally regarded as the foundаtion of the manу faсtors that you сan't be without them so aim to lessen it and so they upped me from my job. Ephedrine suppresses appetite effectively.

    Here is my blog :: where can i buy raspberry ketones

    ReplyDelete
  2. Composite trader 247 Inԁex CЅPI rose slightly,
    as they pushed іnto thе issue from retail investors hаve spent a year eaгlieг.


    Alsо visit my homepage: Beep.Com

    ReplyDelete
  3. Haiderolk Type Sex Prtyarpan: stiffens the penis when these drugs
    are a huge business, with Pfizer reporting farmacia on line sales of $450 million in its most recent quarter.
    This story is the success story of the Galaxy Tab.


    my web page :: our website

    ReplyDelete