26 May 2011

Къде е любимецът на сектор Б?

"Ако на вратата беше Божидар Митрев, Левски нямаше да падне с 5:0 от Спортинг в Лисабон." Това са думи на собственика на тима Тодор Батков от есента на миналата година, когато за всички бе ясно, че юношата на сините трябва и ще бъде налаган като титулярен страж на Левски. Само няколко месеца по-късно обаче Митрев потъна в тотална забрава.

Родният му клуб реши да го жертва заради една грешка - тази среща ЦСКА на "Герена" и на практика спря обещаващата му кариера.

Целта на този материал не е да противопоставя Митрев на настоящия титуляр на Левски Пламен Илиев, а да повдигне един много важен въпрос - защо сините с толкова лека ръка отписват пореден талант от школата на клуба, на когото сякаш искат да кажат: "напусни "Герена" или с кариерата ти е свършено?" Нима не стигат Николай Михайлов, Ивелин Попов, Иван Бандаловски, с които щяха да изглеждат като истинския Левски. Този, за когото мечтаят феновете на тима - изграден от юноши и допълнен от наемници, а не обратното.

За всички е ясно, че най-трудната и отговорна позиция в съвременния футбол е вратарският пост. Добрият страж се изгражда с години. Той се нуждае от мачове и най-вече от доверие. Такова, което Божидар Митрев до този момент не получава. Именно тук се крие разковничето. Любимецът на сектор "Б" е доказал своята лоялност към клуба. Той е с една от най-ниските заплати от всички футболисти, но нито веднъж не се е оплакъл от този факт. Просто тренира и се бори за мястото си под рамката на вратата. Не е казал нищо и за това, че заради една грешка вече се котира като втори и дори трети вратар на отбора. Нещо, което ако се бе случило с друг играч, който не е юноша на клуба, щеше да занимава медиите и обществеността цяла година - придружено, разбира се, от сериозна порция скандали.

Именно заради тази си лоялност, съчетана с добри качества, Божидар Митрев трябва отново да получи шанс и доверие в Левски.

Видно е, че настоящият титуляр Пламен Илиев пази добре, но и той допусна няколко наивни грешки в мача срещу Берое в Стара Загора, които за малко да костват трите точки на сините.

Еуфорията към младия страж, дошъл от Севлиево, е видима, но при внимателен и обективен анализ ще се установи, че към този момент той е на нивото на Митрев. Двамата са равностойни, но заради грешката си срещу ЦСКА вторият, юношата на клуба, е забит на пейката.

Временният вариант с вратарския пост бе решен популистки, но на "Герена" не трябва да забравят, че идва нов сезон, а с него и новите надежди, че Левски ще направи нещо голямо. За целта сините не се нуждаят от жертва и персонален виновник, а от качествата на юношата Божидар Митрев.
Ясен Тошев, Спортал

No comments:

Post a Comment