30 Apr 2011

ТОП 10 РЕЦЕПТИ С МЕСО ЗА ВЕЛИКДЕН И ГЕРГЬОВДЕН

Колебаете се какво да приготвите за празничната трапеза. Доверете се на нас! Ето нашите предложения. И приятен апетит!






Свинско с гъби вино и топено сирене

Необходими продукти:
1 кг свинска плешка, нарязана на кубчета
1/2 кг пресни гъби
1 ч.ч. бяло сухо вино
1 ч.ч. сметана
100 г топено пушено сирене (може кашкавал или обикновено топено сирене)
сол
черен пипер
малко олио

Начин на приготвяне:
Загрейте малко олио и на силен огън запържете свинското месо от всички страни.
Добавете нарязаните гъби при месото (ако са дребни - оставете ги цели).
Подправете на вкус със сол и черен пипер.
Намалете огъня до среден, закрийте с капак и задушавайте, докато изкипи почти цялата течност, образувала се от гъбите.
Добавете 1/2 ч.ч. вино и продължите да задушавате (като от време на време разбърквате) около 20-25 минути.
Добавете останалата част от виното и задушавайте още 15-на минути.
Добавете сметаната и задушавайте още 5-6 минути на слаб огън. Ако е необходимо, подправете на вкус.
Добавете нарязаното на малки парченца пушено сирене и след като се разтопи свалете от огъня.

Агнешка плешка във фолио

Необходими продукти
500 г агнешки дреболии
1 бр. агнешка плешка
3 връзки зелен лук
1 ч.ч. ориз
сол, червен пипер
черен пипер
джоджен
1 връзка магданоз
150 мл олио
125 г масло

Начин на приготвяне
Дреболиите се сваряват и се нарязват на дребно. Задушава се в олио зеления лук, добавя се ориза и дреболиите, сол, налива се 2 ч.ч. бульон. След като набъбне ориза се прибавят подправките. Измитата агнешка плешка, с отворен джоб се осолява отвътре. Пълни се с готовата плънка и се зашива с конец. Поставя се в тава и се намазва с разтопеното масло и червен пипер. Налива се 300 мл от бульона и се покрива с фолио. Пече се на 180 С за около 3 часа.

Агнешко в гърне

Необходими продукти
1 кг агнешко месо
2 връзки зелен лук
500 г пресни малки картофи
200 г моркови
300 г гъби
3 бр. зелени чушки
1-2 скилидки чесън
сол
черен пипер
500 г кисело мляко
червен пипер

Начин на приготвяне
Агнешкото месо се измива и се нарязва. Зеления лук, морковите, гъбите и чушките се нарязват, само картофите остават цели. Всички продукти се нареждат в гърнето, поставя се чесъна и подправките, залива се с вода и олио. Слага се в не загрята фурна и се пече на 250 С. Когато е месото е почти готово се залива с киселото мляко и се запича.

Празнично агне

Необходими продукти
1 бр. агне
1 кг агнешки дреболии
3 връзки зелен лук
300 г орехи
500 г гъби
1 ч.ч. олио
магданоз, мащерка, сол, червен пипер, черен пипер, кимион
1 кг брашно


Начин на приготвяне
Агнето се почиства и обтрива със сол, червен пипер и олио отвътре и отвънка. Дреболиите се сваряват в подсолена вода и се нарязват на дребно. Задушават се зеления лук и гъбите, нарязани на дребно, заедно с подправките и ореховите ядки. С получената смес се пълни агнето и се зашива. От брашното, солта и малко вода се замесва тесто, което се разточва дебела кора. С нея се увива агнето и се пече цяла нощ на слаба фурна на сутринта е готово. Затова се приготвя от предния ден.

Агнешки кебап с пресен лук

Необходими продукти:
1кг обезкостено агнешко месо
250г гъби
200г спанак
1 връзка зелен лук
50г стафиди
1 връзка пресен джоджен
1ч.л. сол
1ч.л. червен пипер
150мл бира
щипка индийско орехче
2- 3 зърна бахар
200мл доматен сок
1 морков
50мл олио

Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват на течаща вода. Месото се реже на кубчета. Агнешките месенца се слагат в тенджера със 500мл вода. Съдът се поставя на горещ котлон. Месото се оставя да се вари 20 – 30 минути. Мръвките се отцеждат добре от водата и се слагат в гювеч. Агнешкият бульон се прецежда. Спанакът се мие листо по листо. После спаначените листи се накъсват на малки парчета. Стръковете лук се почистват, измиват и режат по диагонал на колелца. Морковът се стърже на едро на ренде. Обърква се заедно с доматения сок. Гъбите, спанакът, стафидите и лукът се разпределят равномерно вяърху мръвките. Поръсва се сол, червен пипер и индийско орехче. Пускат се 2- 3 зърна бахар. Яденето се полива с дометен сок, 150мл бира и 300мл прецеден агнешки бульон. Полива се с 2с.л. лъжици олио. Поръсва се със ситно нарязан джоджен. Похлупва се и се пече на умерена фурна 120 минути. Накрая се отхлупва и се връща за допичане още 10- 15 минути.

Агнешки котлети с гарнитура

Необходими продукти:
(за 4 порции)
8 агнешки котлета
2с.л. кафява захар
200мл вино
100г натурално царевично нишесте
1с.л. соев сос
щипка сол
щипка индийско орехче
1/3 връзка джоджен

Начин на приготяне:
Агнешките котлети се овалват в нишестето. В тава се налива 200мл вино. Към него се добавя 1с.л. соев сос, 2с.л. кафява захар, джоджен нарязан много на ситно, щипка сол и щипка индийско орехче. Маринатата се разбърква много добре. В нея се поптапят котлетите. Оставят се да престоят 12 часа. Взема се грил тиган. Намазва се дъното с мазнина и съдът се поставя на загрят котлон. Слага се маринован, агнешки котлет. Месото е готово, когато придобие характерния кафяв загар и от двете страни. Грилованите котлети се слагат в йенска купа. Похлупват се за да се запазят сочнички. Гарнитурата е задушен ориз със зеленчуци. В порция се сервират по два котлета и гарнитура.

Агнешка плешка по градинарски

Необходими продукти:
1 агнешка плешка
3 моркова
1 връзка зелен лук
500мл доматен сок от консерва
1 връзка пресен джоджен
3 клонки пресен девесил
1 листо калоферче
200г кафяв  ориз
1ч.л. сол
щипка карамфил
щипка кафява захар
100мл олио

Начин на приготвяне:
Оризът се накисва в купичка с вода. Оставя се да кисне 2- 3 часа. Плешката се измива и се слага в тенджера. Налива се вода колкото да покрие месото. Съдът се поставя на включен котлон. Когато кипне водата, се оставя 60 минути да поври месото. Периодично се обира кървавата пяна. Когато е готово, тенджерата се оттегля. Месото се изважда и се слага в тавичка. Поръсва се със сол, кафява захар и стрит карамфил. Оризът се отцежда от водата и се разпределя около месото. Морковите се остъргват, измиват и нарязват на пръчици. Лукът се почиства от перата, корените, измива се и се нарязва на колелца. Лукът и морковите се разпределят около месото. Полива се доматен сок от консерва. Добавя се 400мл прецеден агнешки бульон и 50мл олио. Манджата се поръсва със ситно надребнен джоджен, девесил и калоферче. Покрива се с алуминиево фолио и се слага да се пече. Пече се на 200 градуса 60 минути. Когато е готово се маха фолиото и се оставя във фурната за още 10 минути, докато хване месото коричка. В порция се поднася отрязано парче месо от плешката, а отстрани се слага от зеленчуците и соса.

Агнешки шишчета

Необходими продукти
800 гр  агнешко месо
90 мл  олио
40 мл  лимонов сок
2 ск.  чесън стар
60 гр  лук кромид стар

Начин на приготвяне
Измийте месото и го нарежете на кубчета
Пресовайте чесъна
В дълбока купа разбъркайте лимоновия сок с олиото, мащерката, майорана, чесъна, черен пипер и сол
Разбъркайте месото с маринатата и го сложете да престои 6 часа в хладилника
Обелете лука и го нарежете на кръгчета
Нанижете месцата на шишчета, като между тях слагате филийки лук
Сложете ги да се пекат върху нагорещена скара по 3 минути от всяка страна
От време на време мажете шишчетата с маринатата
Направете същото и преди да ги сервирате
Гарнирайте ги с прясна салата и ги поднесете с препечени филийки хляб.

Агнешко на фурна с пресен лук и гъби

Необходими продукти
2 кг агнешко месо, сърце, черен дроб и булото на агнето
50 мл олио
2 връзки  лук кромид пресен
100 гр гъби
15 мл доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
2 гр черен пипер млян
1 вр. джоджен пресен

Начин на приготвяне
Месото се обезкостява и се нарязва на хапки. Сърцето и черния дроб се нарязват и смесват с месото
Сместа се пържи в силно загрятото олио, докато месото побелее
Тогава се прибавят пресния лук, нарязан наситно и нарязаните на малки парченца гъби, нарязания на дребно пресен джоджен, червения и черния пипер, доматеното пюре, размито с 2 кафеени чашки топла вода. Добавя се сол на вкус. Сместа се задушава на умерен огън
Агнешкото було се измива добре и се разстила. Върху него се изсипва охладената смес. Навива се на руло, завързва се с бял конец и се слага в намаслена тавичка
Пече се в умерена фурна, докато отгоре се появи кафява коричка Поднася се със зелена салата.

Агнешко с лимонов сок

  
Необходими продукти

800 гр  агнешко месо
40 гр  масло
4 бр.  лимон
150 гр  червени чушки
3 ч.л.  червен пипер
1 вр.  лук кромид пресен

Начин на приготвяне
Нарежете месото на малки кубчета, обелете лука и го нарежете наситно
Сгорещете маслото в тенджера и в него задушете лука до златисто
Разрежете чушката, почистете я от семето и я нарежете наситно и прибавете към лука
Посолете месото и също го прибавете към лука
Посипете червения пипер отгоре, след което добавете лимоновия сок на два лимона и малко вода
Покрийте тенджерата с капак и при умерена температура варете около час
Настържете кората от единия лимон и я прибавете към месото
Обелете лимоните, разделете ги на парчета като портокал и ги добавете към ятстието
Сервирайте в отделни чинии, като гарнирате с варен ориз.

Агнешко руло

Необходими продукти
1 бр. агнешко бутче
4 ч.л. горчица
1 розмарин
2 вр. магданоз пресен
1 вр. джоджен пресен
200 гр  спанак
50 гр галета
60 гр масло

Начин на приготвяне
Бутчето се обезкостява и се начуква, като трябва да се оформи на правоъгълник
Месото се намазва с горчица, посолява се и се поръсва с розмарин
Оставя се в хладилника за една нощ
Приготвя се плънката: нарязват се магданоз, джоджен, лук и спанак
Задушават се и се поръсват с галета за плътност
Върху месото се разпредля плънката
Оформя се руло и се връзва здраво с канап
Рулото се слага в тава, намазва се с масло, отстрани се наливат 400 мл гореща вода
Месото се покрива с фолио
Ястието се пече на 150 С около 3 часа
След това се отстранява фолиото и рулото се допича на 200 С, докато придобие коричка.

No comments:

Post a Comment