20 Jul 2011

Как да избегнем бъркотията по идещата вълна автоглоби ?

Шофьорите във Великобритания плащаха досега средно по 55 милиона паунда годишно за „услугате” по отстраняването на скобите за коли, но през тази седмица парламентът ще гласува закон, който ще забрани прилагането им на частни територии. Терорът на жълтите триъгълници по паркингите, частните  жилищни пространства, търговските улици и болниците е на път да приключи, остават обаче основателните страхове, че това ще бъде за сметка на засиленото издаване на билетчета за глоба – област, която и досега не е законово регулирана. 



Всичко за българите в Англия
Представител на Сдружението на шофьорите и мотристите RAC (The Royal Automobile Club Foundation for Motoring Ltd) сподели „Клиентите и купувачите днес имат над себе си чадъра на редица закони за защита на потребителя, докато шофьорите остават все още изложени до голяма степен на произвола на личното тълкуване на правилата и разпоредбите”. „Бихме искали да видим, че днешната паркинг-индустрия също  се регулира по балансиран начин чрез система,
облекчаваща индивидуалните обжалвания на наказателните билети, които редовно се издават за нарушения на правилата в частните територии”.
Ето ви кратък наръчник за това къде може и къде не може да се паркира.


• Кога частният излаз (driveway) към улицата не е излаз ? 
     Простият отговор е – когато липсва скосения бордюр. Има ли такъв скосен бордюр не можете да паркирате до него. Дори когато собственикът на къщата е превърнал предната си градинка в off-road паркинг с табели и маркировка, той официално не се счита за такъв без скосен бордюр и до него можете законно да паркирате.


• Паркиране с колела извън маркировката на обозначения правоъгълник
    Оставените гуми извън правоъгълника попадат в „сивата зона” – тук всяка община третира случая различно, но теоретично това все пак може да се счете за нарушение, следователно, най-добре е да отделите една допълнителна минута за да паркирате правилно.


• Паркиране със страната на колата върху тротоара
    Този вид паркиране е забранен в Лондон, освен ако няма табела в съседство, която да го позволява. Извън столицата подходът на местните общини е по-мек и индивидуален и всичко зависи от вида обозначения за паркиране на съответното място, като нерядко за нарушение се счита единствено явното запречване на тротоарния трафик при подобно паркиране.


• Когато паркиралата гума захапва единичната жълта линия
   Това е позволено единствено в случаите, когато спирате за разтоварването или натоварването на колата в рамките на 20 минути или при оставянето, или качването на пасажер. Единичните жълти линии се срещат обикновено в контролираните градски зони, където паркирането не е разрешено в часовете между 8.00 и 18.00. Проверете внимателно околните табели, тъй като в някои райони на Лондон надписът “No parking”, често пъти се отнася и за уикендите.


• Когато пресрочите допустимия престой  
    Паркирате там където табелите ви дават безплатен престой до 2 часа, връщате се след 3 часа (кой ли пък ме е регистрирал кога точно съм паркирал) и ... глобата ви пристига по пощата след няколко дена. Тя може да стигне до размер от £70 и да продължи със заплахи за съдебни действия срещу вас.


Кога можем да оспорим наложена глоба ?
   Оспорването на веднъж издаден наказателен билет е трудоемка дейност, но пък статистиката сочи, че имате голям шанс да спечелите накрая. Транспортната служба към кабинета изнесе данни за миналата година, според които 47%  от подателите на жалби срещу глоби за пътни нарушения и 59% от обжалвалите наказания за неправилно паркиране са спечелили делата си.
    Трябва да се направят две разграничения. Ако актът за глоба е издаден от компания или лице работещи на договор към супермаркет, болница или частна територия, цялата процедура по оспорването им се свежда до вашата лична мотивация защото тези глоби не могат да бъдат обжалвани според настоящите закони. В този случай можете да пишете до компанията или лицето и да изтъкнете своите аргументи, но благоприятният изход от всичко това си остава твърде съмнителен. Много пъти за адрес за кореспонденция се посочва  просто номера на
пощенска кутия и активно се прилага заплахата за съдебни действия срещу вас.
     Ако билетчето с глобата е издадено от служител на договор към местната община, разполагате с доста повече възможности да си потърсите правата, като например – оспорване на точната маркировка на мястото, на вашето пряко участие в случай, че не сте шофирали лично колата или пък тя е била продадена или открадната, както и относно доказването на изложен валиден билет за паркиране към датата и часа на нарушението. Квитанциите за платен билет, снимката на уличните обозначения и писмените свидетелски показания, обикновено са
достатъчно доказателство.
     Ако подадете вашата писмена жалба в 14 дневен срок, отстъпката за ранно плащане в общата сума на глобата ще бъде замразена, до получаването на официален отговор. Не плащайте глобата през този период, защото след това ще бъде невъзможно сумата по нея да ви бъде въстановена.


The Daily Mirror

No comments:

Post a Comment