2 May 2011

Събирачи на заеми (Debt Collectors) и моите права!

Понякога се случва да не можем да изплатим кредитната си карта или заема и един прекрасен ден получаваме телефонно обаждане/ писмо от любезните момичета и момчета от агенцията за събиране на дългове. От дума на дума и вие се съгласявате да изплатите сумата, защото иначе...
Преди да се съгласите на каквото и да е било, първо прочетете следните редове, които могат да се окажат животоспасяващи. Защо? Защото, когато става дума за права, агенциите за събиране на заеми имат много малко и ако вие не знаете вашите, те ще се опитат да нарушат или изкривят техните правомощия.



КАК ОПЕРИРАТ АГЕНЦИИТЕ ЗА СЪБИРАНЕ НА ЗАЕМИ?
Такъв тип агенции са сериозен бизнес във Великобритания и те са част от големия проблем, който съществува с огромния размер на задлъжнялост в страната. Банките и финансовите институции ще привикат такива агенции в помощ, ако са се изчерпали останалите методи за събиране на заем. (Обърнете внимание: ако са се изчерпали останалите методи за събиране на за дължението; ако не сте платили кредитната си карта два месеца и банката ви е изпратила 2 писма, това не се включва в категорията “всички методи”).
Агенциите за събиране на кредитни задължения прибавят техните разходи отгоре, ака че евентуално вие трябва да ги заплатите. Ако не можете да изплащате за задължението си, винаги е по-добре да говорите с банката и да изготвите някакъв
разплащателен план, вместо да преминавате в ръцете на агенцията. Ако изпитвате трудности за плащане, винаги поддържайте комуникация с банката, за да можете да разрешите проблема. Не си заравяйте главата като щраус, надявайки се бурята да отмине.

ПРАВОМОЩИЯ НА АГЕНЦИЯТА ЗА СЪБИРАНЕ  НА ЗАЕМИ
Събирачите имат много малки права, що се отнася до начините, с които могат да си служат, за да възвърнат задълженията. Има закони, в които точно се казва
какво могат и какво не могат да правят и ако вие не знаете правата си, е твърде възможно да се опитват да прилагат всякакви методи, за да ги заобиколят.

ПРЕСЛЕДВАНЕ ОТ СТРАНА НА АГЕНЦИИТЕ
Всяка форма на преследване и заплашване е срещу закона!
Събирачите на дългове могат да изпращат писма и да звънят по телефона, но не могат да извършват това непрекъснато и с чести повторения. Ако продължават да звънят на телефона ви вкъщи или на работа, това ще се смята за заплаха (harassment) и ще трябва да ги рапортувате до Oiffcce of Fair Trading.

ИМАТ ЛИ ПРАВО СЪБИРАЧИТЕ НА ДЪЛГОВЕ ДА ПОТРОПАТ НА ВРАТАТА ВИ?

Отговорът е – НЕ! Ако дължите пари на финансова институция, това не ви задължава автоматично да допускате представителите на агенцията за събиране на
дългове в дома ви. Често срещан трик, който се използва от агенциите, е длъжникът да получи обаждане по телефона, в което агенцията ви предава, че колекторът ще мине на определена дата и определен час. Запомнете, ако не искате представителите на агенцията в дома си, просто им декларирайте, че не им давате съгласието си. Ако въпреки всичко те се появят на вратата ви, без да са съобщили предварително, самите те нарушават закона. Ако предпочитате, дори можете да откажете да говорите по телефона на агентите.

НЕЧЕСТНИ ТАКТИКИ, ЗАПЛАХИ, ПОСТАВЯНЕ В НЕУДОБНО ПОЛОЖЕНИЕ
Агентите ще опитат всичко, което би им помогнало да получат дълговете изплатени. Ако знаете и отстоявате правата си, без да се страхувате, това може да окаже необходимия ефект. Ако действията им са заплашителни или смущаващи, не се страхувайте да им го кажете. Потвърдете, че те използват методи и тактики на заплаха и унижение, и ако не престанат, ще бъдат рапортувани до Oiffcce of Fair Trading, които със сигурност ще прекратят този натиск.

ИЗГОТВЕТЕ ПЛАН ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪЛГА
За да избегнете непрекъснатия стрес, кореспонденция и безсънни нощи, изгответе схема за изплащане на задълженията още в момента на първия контакт. Ако предложите някакъв план за изплащане, агенцията трябва да го приеме. Не се
поддавайте на увещания за по-високи месечни вноски, тъй като, ако не можете да ги поддържате, това ще донесе още стрес, закъснели плащания и неизбежни проблеми. Ако поддържате плащанията според взаимно приетия график, това ще спомогне
за подобряването на кредитния ви рейтинг, тъй като плащанията ще бъдат отразени в кредитния файл.

НЯКОЛКО МИТА, СВЪРЗАНИ С АГЕНЦИИТЕ ЗА СЪБИРАНЕ НА ДЪЛГОВЕ
Сигурно сте запознати с някои от следните митове, обикновено асоциирани с правата на колекторите на задължения, които ще имаме удоволствието да разбулим тук. Накратко агенциите и агентите, които се занимават със събиране на задължения, нямат право да:
- Посещават дома ви без предупреждение.
- Да прибират частна собственост вместо заплащане.
- Да сложат запор на заплатата ви.
- Да предават информация на други лица за вашите дългове.
- Да ви притесняват непрекъснато по телефона вкъщи или на работа.
- Да влизат в дома ви без разрешение, когато ви няма.
- Да откажат да говорят с трето лице, което е упълномощено да преговаря от името на длъжника.

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА АКО ДЛЪЖНИКЪТ НЕ ПЛАТИ?
Следващата стъпка е сериозна. Ако агенцията не може да събере дълга, ще бъдете изпратен на съд. Могат да ви арестуват и да ви присъдят съдебна присъда. В този смисъл е във ваш интерес да установите план за плащане, преди да стигнете до съд.
Без съмнение, ако дължите пари на банка или финансова институция и имате трудности да изплащате дълга си, ще изпитате много безсънни нощи и стрес. За съжаление събирачите на дългове нямат за цел да облекчат положението ви, а да съберат дълговете. Разбира се, че има и такива, които ще са по-“добри” в сравнение с други, но първата ви крачка към разрешаване на този проблем е да се обърнете към CAB (Citizens Advice Bureau).

Елена Тодорова - старши ипотечен съветник
източник БГ Бен

1 comment:

  1. Коин Консулт е специализирано в събиране на вземания и правно обслужване на търговски дружества.
    В компанията работят екип от адвокати, юристи и финансисти с опит в областта на извършваните от дружеството услуги.

    Коин Консулт предоставя на своите Клиенти правни консултации и обслужване в областта на облигационното, търговското, вещното, наследственото, трудовото и административното право.

    Коин Консулт предлага на своите клиенти събиране и изкупуване на вземания като можем да поемем за наша сметка всички разходи, свързани със събиране на вземането в това число държавни такси, адвокатски хонорари и др. По този начин Клиентът не се обременява със заплащането на допълнителни разноски, а нашето възнаграждение получаваме след събиране на вземането.

    Коин Консулт извършва регистрация на еднолични търговци и всички видове търговски дружества, както промяна на техните обстоятелства, преобразуване и ликвидация, регистрация на обединения на търговци (холдинг, консорциум), регистрация по ЗДДС, регистрация на търговска марка, регистрация на администратор на лични данни.

    Политиката на дружеството е насочена към предоставяне на ефективни услуги като най-важно за компанията е оценката на нашите Клиенти.

    http://coin.bg/

    Нашият адрес
    гр. София, 1303, ул. "Позитано" № 15, ет 1


    office@coin.bg
    тел.: 02/987 77 97
    0887 396 669


    събиране на вземания,събиране на задължения,събиране на дългове,изкупуване на вземания,изкупуване на задължения,изкупуване на дългове,цесия,правно обслужване,юридически консултации,адвокатска кантора

    ReplyDelete