2 May 2011

Тези сложни отношения Наемател - Хазяин

В момента, в който пристигнем във Великобритания вече ни чакат два проблема, с
които трябва да се справим по най-бързия начин – намирането на работа и намирането на място , където да живеем. Разбира се, в идеалния случай ще се намери услужлив приятел или далечен роднина който да ни упъти в тези първи стъпки, но в масовия случай ни се налага да се настаним някъде временно с хора, които не познаваме.



Първата предпоставка за бъдещите ни проблеми и главоболия вече е налице.
Част от наемателите успяват да се сдобият с Договор за ползването на стаята/квартирата под наем (Tenancy Agreement), но наред с него между тях и отдаващия квартирата под наем съществуват правни отношения, независимо дали са описани или не в някаква форма на договор. Тези отношения могат да се базират на устна договореност относно условията за ползване на мястото. Тази договореност, все пак трудно би била доказуема без наличието на свидетел на разговора. Когато се сблъскате с проблем, примерно относно покриването на ремонтни разноски или връщането на депозит, желателно е да се обърнете като за начало към правист или известните от предишни наши статии Citizen Advice Bureau.

С какво можем отсега да свикваме да се съобразяваме? Важно е да се знае, че в
качеството ви на наемател, вие сте длъжен да плащате редовно сумите по договорения наем, а другата страна трябва да ги взема навреме от вас.Ако имате затруднения с плащането и не можете да си позволите да внасяте редовно сумите по наема или по таксата за общината, законната и приемлива алтернатива е кандидатстването ви за housing benefit и/или council tax benefit.

Хазяинът ви има право да има “достатъчен” достъп до мястото, за да извършва
ремонтни дейности. Какво по-точно означава това “достатъчен” е силно зависимо от вида на причината, поради която се изисква достъпа. При извънредни ситуации,
гарантираният му достъп трябва да бъде автоматичен и безусловен. С 24-часово
известие, хазяинът може да изиска от вас вход към мястото, където се извършва
ремонтна дейност, за да се увери как тя протича. Собственикът на имота, в който
живеете би извършил правно нарушение, ако с действията си се опитва да създаде
ситуация, която да ви накара да напуснете мястото, като например : създаване на
шумна среда, спирене на газта и електричесрвото ви и т.н.

Под-наемателят (sub-tenant) по правило трябва да разполага с минимум една отделна
стая по законите на Великобритания. Запомнете, (поне по закон) вие имате право да
допускате под-наематели в наетата от вас къща без разрешението на нейния
собственик, единствено ако сте член на местната община или на т.нар. Housing
Association. Другият случай, в който подобно разрешение не се изисква е когато сте се настанили в необзаведена къща. Във всички останали случаи такава предварителна консултация трябва да бъде направена, освен ако подписания от двете страни tenancy agreement не упоменава за такова ваше право.

Ако заплатеният от вас депозит за наемането на имота ви бъде отказан да бъде върнат, можете да се обърнете към общинското съдилище за съдействие по параграфа “small claims”. Aко обаче проблемната ситуация стигне до много далече и вие решите да откажете изнасяне от имота, тогава неговият собственик посредством частен адвокат може да задвижи процедурата по Секции 8 и 21 на действащото законодателство, в резултат на което ще получите предизвестие с фиксиран срок за овакантяване на мястото. В повечето случаи това оказва необходимия ефект. Следващата стъпка е назначаване на дата за изслушване на двете страни и последващо издаване на заповед за встъпване в собственост. Ако обаче продължавате да упорствате, за да видите какво ще стане по-нататък, развръзката, уви, няма да е във ваша полза. На предварително оповестената дата, щатните съдебни пристави просто ще дойдат и ще ви “помогнат” да напуснете завинаги това място.
За повече информация и професионален съвет, тел. 02088261361, 07886658810

No comments:

Post a Comment