29 May 2011

Иниеста от Ловеч

сн. Личен архив
След като в предишните дни в рубриката "Скаут" представихме две момчета от школата на ЦСКА - Димитър Маймунков и Влади Иванов, сега е ред на един изключителен талант от школата на Литекс...



А неговата история леко наподобява на онези, които сме слушали и чели за бразилските магьосници, които започват да ритат кълбото едва проходили и по цял ден жонглират по прашните улици на родните си квартали... Името му е Никола Колев. Роден е на 6 юни 1995 година...
Не е ясно какъв предмет е хванал първо на прощъпулника си и дали въобще там е присъствала футболната топка, но малко след като започва да се движи на два крака и без някой да го държи за ръка, той сам избира как да премине живота му. По къси гащета и с онова кръгло, кожено нещо в крака, за което всички мислят, че е елементарно да се борави с него, но малцина успяват да го сторят. Никола обаче се справя повече от добре. И на всичкото отгоре го прави с любов. На 8 години той вече е тренира в местния Светкавица. Много бързо обаче става ясно, че малкото градче, в което футболът не е толкова популярен, е тясно за таланта. Така, след като навършва 10 години той се пуска в турнир-кастинг организиран от "Жилет" в Русе. Представянето му е отлично и печели овациите на публика и журито, но възрастта му е под тази, която се изисква и той остава само с потупването по рамото. Историята се повтаря година по-късно във Велико Търново. През 2007-ма обаче той е на 12 (колкото е ограничението) и там вече никой не може да го спре. Ники печели и по този начин си гарантира 1 година в школата на Христо Стоичков в Барселона.
Времето прекарано в каталунската столица не е загубено за момчето. За тези месеци, той научава толкова, колкото в България едва ли ще успее за цял живот. Идва време за раздяла и младият футболист решава да се присъедини към Академията на Литекс, заради чудесните условия и възможността за развитие. В Ловеч, разбира се, също са щастливи. Все пак си осигуряват услугите на един страхотен дрибльор, който притежава уникалната възможност да праща топката там, където пожелае, а пасовете му наподобяват тези на прототипите от PlayStation.
На всичкото отгоре треньорите не го лишават от възможността да се подвизава на любимата му позиция - зад нападателите. Там той се чувства и най-силен. Резултатите не закъсняват. Колев много бързо се превръща в лидер на отбора и незаменима част от националния тим, но това му носи и по-големи отговорности. Шефът на школата Ферарио Спасов (който въпреки многото упреци, че бил мекушав, наистина разбира от футбол) прехвърля младока, който често е наричан от тези, които са виждали играта му наживо "Иниеста" при батковците от набор'94. Там Ники също се превръща в основна фигура и дори е част от държавната гарнитура в тази възраст за една квалификация срещу Хърватска през миналата година.
Той обаче не обича много сравненията с изключителния испанец. Да, това е любимият му футболист, а Барселона е любимият му отбор, но момчето от Търговище знае, че има много пот да пролее, докато заслужи тези похвали. Не е невъзможно обаче един ден да бъде като него. Това времето ще покаже, но сега е факт, че в Ловеч имат своя страхотен талант, който притежава всички данни да е поредното оранжево бижу.


Явор ПИРГОВ

No comments:

Post a Comment