25 May 2011

Американци за Бойко: Тъмно минало и връзки с Лукойл

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа", пише в дипломатическия си доклад, посветен на тогавашния софийски кмет и днешен премиер Бойко Борисов, посланикът на САЩ в София Джон Байърли на 9 май 2006 г...

Докладът е изтекъл през Wikileaks и бе публикуван в сряда от сайта "Бивол". В документа Борисов е описан като проамерикански настроен, но се подчертават връзките му с „Лукойл” и руското посолство, а под заглавие „Мръсотията” са обобщени обвиненията за криминални прояви в миналото му.

Документът започва с резюме, в което се казва, че „кметът на София и бивш генерал от МВР Бойко Борисов щурмува националната политическасцена през последните седмици, основавайки ново движение, което бързо стана най-популярната политическа сила в страната”.

"В миналото Борисов сътрудничеше тясно с посолството в правоохранителната дейност, и, поне публично, остава силно проамерикански настроен. Борисов обаче е обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство", се казва в края на резюмето.

В него се подчертава, че от позицията на главен секретар на МВР „той се катапултира към славата, след като лично предвождаше акции срещу наркотрафиканти и автокрадции придоби почти героичен статус в медиите като най-големият борец с престъпността в България”.

„Борисов, който веднъж описа себе си като „най-голямото достояние на България“ се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си  критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР”, продължава докладът на американския посланик.

Нещо като феномен

Следващият параграф е посветен на регистрираното току що по онова време движение „Граждани за европейско развитие на България“. Авторите на доклада описват бързото нарастване на рейтинга на движението в социологическите проучвания, като отбелязват, че „метеоритното издигане на ГЕРБ изсмука подкрепа от радикалните националисти от „Атака””, както и че ГЕРБ „привлякоха привърженици от партиите в център-дясно, които в последните години са твърде разединени от личностни конфликти”.

„Повреме на скорошна среща с посланика, Борисов говорешепренебрежително за другите десни партии, като заявяваше,че „ще унищожи“ „Атака”, и че НДСВ, с което беше свързан в миналото, „се топи“. Ако би се съюзил с някого, каза, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС)”, се разказва в доклада и се добавя, че тази партия според Борисов била „свършена“ и че той би се замислил за партньорство,„за да запази марката“ жива.

По отношение на управляващата тогава „тройна коалиция” в „скорошен разговор” с представители на посолството, Борисов бил „по-директен”, като заявил откровено: „Ще сваля правителството, след като се договорим за базите“.

Важен съюзник в установяването на военните бази


Следващият параграф от документа е посветен на непоследователността на тогавашния софийски кмет по отношение на САЩ. Той от една страна уверявал многократно, че подкрепяблизките отношения със САЩ, включително и базирането наамерикански войски на българска територия.

„Понякога, обаче, Борисов променя посланието, особено когато се опитва да критикува непопулярния начин по който правителството се ангажира с инициативата. В реч в Хасково на 5-ти април, той каза на публика от няколкостотин човека, че лично той подкрепя базиранетона американски войски в България, но описа нежеланиетона правителството да проведе референдум по темата като„фундаментален пропуск“. Други коментари, в следващо интервю, бяха по-твърди. „В Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна“, се казва в доклада.

„Писмо от посланика, адресиращо категорично тези коментари, постигна желания резултат – кметът се отказа да критикува правителството по този въпрос, и в обширна статия, излязла на 5-ти май (повтаряйки дословно аргументацията на посланика) изрази подкрепа за съвместните военни бази”, се казва в доклада в заключение на тази тема.

Биография: От пожарникар до „батман“


В биографичната част от документа се казва най-напред, че в родната си Банкя Борисов е „бил замесен в местни банди и е придобил репутация на местен силов авторитет”. После се разказва за образованието му и началната му кариера в МВР преди 1989 година.

„След края на еднопартийното управление, Борисов се заема с бизнес. Основава собствена охранителна фирма и я превръща в една от най-големите в бранша повремето, когато „частната охранителна дейност“ беше синоним на изнудване и силови действия”, пишат авторите на доклада, след което спеманават ролята на Борисав като бодигард на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, назначаването му за главен секретар в МВР.

„Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контактисъс собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятноотразяване, върху което се базира имиджът му. Наричан „батман“ заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни  дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението,Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепавъв всички възрастови и социални групи. Журналиститесподелят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи”, четем по-нататък в доклада на американския посланик.

В него се отбелязва поведението на Борисов го е превърнало в „национален шериф, въпреки 123-те показни убийстваи липсата на арести на главните лидери на организираната”престъпност. Отбелязва се обаче, че „за  негова чест, Борисов постигна нови нива в сътрудничеството с американските правоохранителнии разузнавателни служби и организира множество арести на наркотрафиканти, фалшификатори и трафикантина хора”.

„Той прави опити да използва тези свои връзки в своя полза, като често се хвали с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ. Редовните му срещи с представители на руското посолство получават по-малко публичност”, се отбелязва в документа.

„ Въпреки уличното си образование Борисов често изглежда наивен, както когато директно ни заяви, че очаква американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на благодарност за нашето сътрудничество. Неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика”, описват авторите на доклада впечатленята си от кмета на София.

Мръсотията

Под това заглавие в доклада са отделени данните, които „свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини.

Подчертава се, че „информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения”. Проверка, извършена в публикуваните до момента около 13000 грами в сайта на Wikileaks показа, че абревеатурата "SIMO" се споменава едва 4 пъти. От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че "SIMO" е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в "правоохранителния комитет" към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията - 06BUENOSAIRES2590.

„Смята се, че Борисов еизползвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата“)”, се казва по-нататък в доклада на американското посолство в София.

След това се подчертава, че „Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България“ Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод”.

„Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл“ в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции наЛукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл“  са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широкибизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали”, пишат авторите на доклада.

Влияние върху интересите на САЩ


В заключение в доклада се коментира, че „Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика”. Отчита се, че „Борисов силно подкрепя близки отношения със САЩ, и е в позиция да подпомогне някои американски интереси в страната”.
„Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа”, завършва докладът на посланик Байърли.

No comments:

Post a Comment