
Ако и вие сте сред жените от тази група и търсите решение за проблема си, ние ви предлагаме да опитате с прилагане на една “Декада на красотата”, наречена “Експресна диета”. Спазването на изброените по-долу правила гарантира ефекта от процедурата и обещава в рамките на 10 дни да се стопят 4.5 кг от вашето общо тегло.
Основното предимство на тази бърза диета е в това, че дава право на избор от няколко различни варианта за меню, благодарение на което вие ще можете да изберете най-подходящия вариант за себе си, без да се налага да тормозите тялото си с продукти, които не са ви по вкуса или дори ненавиждате.
Ето кои са и десетте основни правила на Експресната диета:
1. Необходимо е да разнообразявате менюто си, като редувате различните разрешени ястия. Така вие ще получите максимално количество хранителни вещества и витамини от храната.
2. Не трябва да пропускате прием на храна, затова искате или не искате – е задължително да седнете на масата и да се храните четири пъти на ден.
3. Първата цигулка в храненето, както винаги, принадлежи на закуската. Не случайно, още от малки ни учат, че именно сутрешният прием на храна се явява най-важният за деня. И това касае не само хората, които са на диета, а всички! А тайната се състои в това, че закуската помага да се контролира апетита. Според последните изследвания на американските учени, ако човек закусва – понижава с 35% риска да заболее от затлъстяване.
4. По време на обяд е най-добре да се употребяват леки, но в същото време енергийни салати или сандвичи. Разбира се, не такива от филия с маргарин и салам, а съставени от полезни продукти, съчетаващи в себе си белтъчини и сложни въглехидрати.
5. 15-минутната следобедна закуска позволява едновременно за малко да си отдъхнете от работата и същевременно да утолите чувството на глад, като получите достатъчен заряд от енергия.
6. Да се вечеря трябва не по-късно от 3 часа преди лягане. За този период от време организмът ще успее да обработи храната, а не да я складира като “запас” на талията ви.
7. Всеки ден трябва да ядете не по-малко от пет различни плодове и зеленчуци, за да получи тялото ви необходимата му минимална дневна доза от витамини и минерали.
8. За едно денонощие организмът ви трябва да получи минимум 3 големи чаши вода, която ще почисти организма и ще му даде необходимата енергия. Между другото, кафето, газираните напитки и черния чай е по-добре да замените с минерална вода, плодови сокове, билкови или плодови чайове.
9. Освен водата, 900 мл обезмаслени млечни продукти също трябва да станат част от обичайната ви дневна норма. Защото именно те ще ви помогнат да поддържате минималното ниво на калций в организма си.
10. И най-важното, което трябва да запомните е, че 2 седмици е максималният срок, в течение на който можете да се подлагате на тази диета (принципно нормата е 10 дни). А след това трябва само да се придържате към обичайните принципи на здравословно и правилно хранене.
Меню за експресната диета:
Това са вариациите на менюто по време на Експресната диета. При нея се правят задължително по 4 хранения на ден и при всяко от тях се избира една от предложените по-долу алтернативи. Но преди да започнете, вижте първо кои са Десетте основни правила на Експресната диета
Закуска за Експресна диета
• овесена каша (2 супени лъжици овесени ядки, по 150 мл вода и обезмаслено мляко, една шепа плодове (малини, ягоди или няколко кайсии нарязани на дребно + 1 портокал);
• европейска закуска (едно твърдо сварено яйце + 2 резена постен бекон + 1 домат + чаша портокалов фреш);
• домашно мюсли (2 супени лъжици овесени ядки и 1 супена лъжица корнфлейкс, шепа стафиди, се заливат с чаша мляко + 1 киви);
• сутрешен тост (2 филийки пълнозърнест хляб, намазани с 2 чаени.лъжици масло + 1 краставица + 2 резена постна шунка + 1 чаша фреш от моркови);
• тропическа салата (1 киви, 1 манго и 2-3 резена ананас се заливат с една кофичка кисело мляко);
• омлет и тост (1 яйце, 1 лъжица обезмаслено мляко, зелени подправки - за омлета, + филийка пълнозърнест хляб + чаша прясно изцеден сок от грейпфрут);
Обяд за Експресна диета
• гръцка салата (листа маруля, краставица, 50 г краве сирене, 1 чаена лъжичка зехтин, 2 чери домати, 5 маслини + 100 гр грозде);
• салата с пиле (половин порция варени пилешки гърди без кожата, няколко листа зелена салата (рукола, фризе, ромен, радичо), зелени подправки, 3 картофа сварени с кората и подправени с лимонов сок и балсамов оцет);
• “морска питка” (направете плънка на питката с морски дарове и салата кресон, намазани с 1 чаена лъжичка от специализираните подправки - изберете възможно най-ниско калоричната + 1 портокал);
• “лека” салата (шепа сварена или консервирана царевица, пресен или консервиран грах, 1 супена лъжица. цветен фасул при същите условия, половин глава червен кромид лук, 1 домат се смесва с 5 супени лъжици басмати, 1 чаена лъжица зехтин и балсамов, а ако нямате, може и винен оцет);
• сандвич (2 филии ръжен пълнозърнест хляб се намазват с 4 супени лъжици домашно сирене или извара и месестата част на ¼ авокадо + 1 круша)
Следобедна закуска
• вегетариански тост (2 филийки ръжен пълнозърнест хляб, намазани с тънък слой от олекотено краве масло, покрити с нарязани на дребно около 2 чаени лъжички зелени подправки и 4-5 филийки репички);
• червена риба (150 гр. запечена във фолио сьомга или пъстърва + зеленчуци (¼ тиквички, 2 чери домати, ½ чушка + 1 ябълка);
• плодов микс (смесете отделно нарязани по 1 брой портокал, банан, праскова + нарязан на ситно резен от около 100-150 гр. ананас или пъпеш;
• “пуешка салата” (запечено във фолио пуешко филе, ½ чушка и салатен микс от маруля, фризе, рукола, айсберг, лоло роса, царевица, спанак, кресон, подправени със сока от половин лимон + 1 нектарина);
• крем супа (сварен морков, праз лук, сварен картоф, се пасират в блендер - ако пюрето стане прекалено гъсто, се разрежда с водата, в която са сварени зеленчуците, подправя се с 1 супена лъжица заквасена сметана с минимално съдържание на мазнини);
Вечеря
• шишчета (75 гр постно агнешко, предварително мариновано в 3 супени лъжици сос, приготвен от 1 супена лъжица заквасена сметана, настъргана краставица и чесън, се пече на скара с парченца сладък пипер + гарнитура от 2 средни варени картофа или зеленчукова салата);
• италианскя вечеря (100гр гъби, по половин лук и пипер, скилидка чесън, 2 домата, запържени с 1 чаена лъжица зехтин + 50гр. консервирана в собствен сок сьомга + 5 супени лъжици паста – макарони или спагети + 1 супена лъжица настърган пармезан);
• кюфтета (250 гр. филе от говеждо месо, нарязано на тънко и запържени в 1 чаена лъжичка растително масло + задушени зеленчуци – по половин тиквичка, лук, домат, едър картоф и подправени с ментов сос + 1 круша за десерт);
• омлет с гъби (2 яйца, 2 супени лъжици мляко, гъби, половин глава лук и 1 супена лъжица настърган пармезан за приготвяне на омлета + 1 портокал за десерт);
• френска салата (2 домата, твърдо сварено яйце, зелена салата и шепа зелен фасул, 50 грама консервирана риба тон в собствен сок, се подправят с 1 чаена лъжичка зехтин);
• пълнени чушки (почистен от сърцевината пипер, се пълни с плънка от 4 супени лъжици ориз басмати, 2 ситно нарязани глави лук, морков, 40 г сирене, леко запържени и се пекат после във фурната + 1 нектарина за десерт);
• Медальони от пилешко месо (75 грама пържено пилешко филе + 3 картофа с кората + зеленчукова салата от ½ домати, краставици, лук, зелени подправки и овкусена с 1 чаена лъжичка растително масло).
No comments:
Post a Comment