4 May 2011

Компенсирането на увреждания, получени при работа с материали

Компенсирането на увреждания, получени при работа с материали става по-трудно, затова не ги допускайте!



Химикалите се използват в много сектори на труда, понякога дори не си даваме сметка за тяхното присъствие, докато не пострадаме директно или индиректно от него. Често срещана работна среда ползваща химикали е почистващата индустрия, в която работят голяма част от Българските граждани, живеещи във Великобритания. Опасни за здравето вещества и агенти се ползват и по време на селскостопанската работа и в различните сфери на строителството, където българското присъствие е също така масово.
Уврежданията, които химическите субстанции причиняват, се класифицират в две категории – тези, причинени от вещества на киселинна и от вещества на алкохолна основа.
Особено опасни за здравето и живота на човек са изгарянията, причинени от видовете
киселини. Формите на увреждания от химикали биват най-различни, като например –
вдишване на изпарения, контакт с течове и разливи, както и дълговременно излагане на
въздействието на привидно безвредни химикали, които се намират в много продукти,
включително и ежедневната работа с бои. Последното важи в особена степен за хората, работещи по боядисването и декорацията на сгради.
Резултатите от уврежданията при работа с химикали могат да се изразят в прогресивно
влошаваща се обща кондиция и хронически реакции и свръхчувствителност и постоянни здравни проблеми. Вдишването на пушеци и изпарения могат да причинят загуба на съзнанието, световъртеж и дълбоки изгаряния на дихателните пътища, както и обгаряния на кожата. По правило най-засегнати са някои от най-чувствителните човешки органи- очи , нос, гърло, език, дробове,отделителна система. Общосрещани са видовете възпалителни процеси, които в по-дългосрочен план могат да нанесат непоправими щети на ставните и мускулните връзки. Засегнатите зони реагират болезнено по най-различен начин като например – болка на нервните възли и рецептори, пронизващи остри контракции, сърбежи и мускулни изтръпвания.

При първите подобни сигнали, лицето трябва незабавно да потърси специализирана медицинска помощ.
Изключително важно е работещият при подобни условия да може предварително да разпознава и тълкува правилно появяващите се ранни симптоми и да е запознат с правото си да съблюдава и изисква спазването на нормите за безопасност на труда на работното си място. Отделете малко време да разучите естеството на пестицидите, които се прилагат, ако се трудите във ферма, попитайте и сам се уверете за газовите емисии, които продуктът отделя ако работите в строителството, вижте кои са токсините в боите и разтворите в бояджийството и декорацията. Правилната преценка на рисковия фактор, трябва да започне от вас, защото вие най-добре познавате тялото си и неговите специфични реакции. Някои общи и често повтарящи се симптоми, които могат да ви подскажат че сте изложен на действието на здравеувреждащи химикали е появата на конюнктивит на очите и силно смъдене, кожни обриви, проблеми с уринирането, дразнения и дискомфорт в гениталната област. Най-често срещани се остават
дихателните симптоми, парене в носоглътката, блокиране на носа, постянна болезненост при преглъщане, възпалено гърло и пресипнал глас. Хората работещи в откритите зони на летищата са постоянно изложени на скритото действие на отработените газове от самолетните двигатели и могат да развият дълготрайни дихателни увреждания. В мнозинството от случаите излагането на опасни вещества и газове по време на работа става при независещи от лицето обстоятелства, въпреки че действащите законови разпоредби задължават работодателя да обезопаси работната
среда и да подсигури подходящата за ситуацията защитна екипировка.
Общ проблем, който възниква при подаването на искове за компенсация за увреждания, които получават работниците със статут на self employed е наличието на законова клауза, която ги задължава сами да си осигуряват защитно облекло (шлем, антигазова маска, защитни очила и ръкавици), собствени машини и инструменти, в качеството им на самоиздържащи се и самонаети.

Юлфет Короглу

No comments:

Post a Comment